x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: "Ordonanţa privind referendumul e absolut aiuritoare"

Antonescu: "Ordonanţa privind referendumul e absolut aiuritoare"

01 Oct 2009   •   00:00
Antonescu: "Ordonanţa privind referendumul e absolut aiuritoare"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că OUG prin care Parlamentul e obligat să se pronunţe în 20 de zile pe tema referendumului este "absolut aiuritoare", anunţând că liberalii vor sesiza Avocatul Poporul pentru neconstituţionalitate.

"Vine o ordonanţă absolut aiuritoare în această după-amiază a Guvernului Boc, în care se impune Parlamentului ce să facă, ordonanţă evident anticonstituţională. Facem ce putem, sesizăm Avocatul Poporului cu excepţia de neconstituţionalitate pentru că nu poate Guvernul să dea o ordonanţă care să afecteze regimul de funcţionare a unei instituţii fundamentale", a susţinut Crin Antonescu.

El a susţinut că "Guvernul este în calitatea lui de putere executivă într-o postură în care nu poate prescrie sau modifica modul de funcţionare al Parlamentului". "Acţionăm în această privinţă", a mai spus liderul PNL, citat de Antena3.

Geoană: "OUG privind referendumul este neconstituţională, voi sesiza Curtea Constituţională"

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, astăzi, că OUG prin care Parlamentul este obligat să se pronunţe în 20 de zile pe tema referendumului este necosnstiuţională, menţionând că va sesiza Curtea Constituţională.

"Este în mod evident neconstituţională şi din păcate, încă o dată, premierul Boc e un instrument electoral în mâna domnului Băsescu. Este o manieră complet inacceptabilă de a modifica fondul legislaţiei româneşti cu privire la referendum şi la modificarea Constituţiei", a susţinut Geoană, răspunzând unei întrebări din partea presei, după ce a participat la "Black Sea Energy and Economic Forum".

Preşedintele PSD a mai spus că s-a obişnuit "ca domnul Băsescu să nu aibă nimic sfânt, iar Constituţia să fie doar un moft în calea campaniei sale electorale".

"Nu mă surprinde nimic. Noi vom încerca să încurajăm ca Avocatul Poporului să se pronunţe cu privire la acest lucru, iar din punct de vedere al procedurii adoptate, ca preşedinte al Senatului, voi face o sesizare către Curtea Constituţională", a subliniat Mircea Geoană.

Întrebat dacă miniştrii PSD au semnat această ordonanţă, Geoană a menţionat că aceştia au fost împotrivă.

"Au fost în mod clar, stenograma şedinţei Guvernului arată opoziţia miniştrilor PSD faţă de acest gest de campanie electorală pe care premierul Boc l-a executat la ordinul domnului Băsescu. De aceea avem libertatea să apelăm la instituţiile statului român, pentru ca ordinea constituţională să fie restabilită", a conchis Mircea Geoană.

Guvernul a modificat, cu avizul negativ al MAI, legislaţia în vigoare, stabilind ca Parlamentul să fie obligat în 20 zile să răspundă favorabil solicitării preşedintelui de organizare a unui referendum, în caz contrar şeful statului având dreptul să emită decretul pentru referendum. (V.A.)
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă