x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anunt SOC despre Legea salarizării unitare. Ministrul Muncii recunoaste ca sunt si persoane ale căror salarii vor scădea

Anunt SOC despre Legea salarizării unitare. Ministrul Muncii recunoaste ca sunt si persoane ale căror salarii vor scădea

16 Mai 2017   •   14:45
Anunt SOC despre Legea salarizării unitare. Ministrul Muncii recunoaste ca sunt si persoane ale căror salarii vor scădea

Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, a declarat marţi că, în urma aplicării legii salarizării unitare, sunt şi persoane ale căror salarii vor scădea, dar a subliniat că este vorba despre persoane şi nu de familii ocupaţionale. 

Ea a adăugat că salariile în discuţie "s-au dus atât de sus" că nu au putut fi echilibrate. 

"Înţeleg că o discuţie este că toată lumea se sperie că vor fi salarii mai mici decât cele aflate în plată. Salariile cresc în tot sistemul bugetar, cel mai mult în baza de jos unde creşterile sunt şi de 200% la Armată sau chiar peste 200%, dar, în general, sunt de peste 100% în baza de jos. (...) Sigur că este adevărat că sunt şi persoane, atenţie, nu familii ocupaţionale, nu este vorba de categorii întregi de bugetari, ci persoane la care vor scădea aceste salarii, tocmai pentru că s-au dus atât de sus încât nu am putut să le echilibrăm nici măcar pentru anul 2022", a explicat Vasilescu, în Comisia de muncă din Senat. 

Ea a dat ca exemplu un salariu pentru o funcţie de conducere la ANAF, de 14.244 de lei, în condiţiile în care pentru o funcţie similară în celelalte ministere salariul este 7.000 de lei. 

"Oricât am fi încercat să îi creştem pe ceilalţi, e clar că nu puteam să îi aducem la nivelul de 14.000 şi atunci vor ajunge toţi în 2022 la 12.884 de lei", a spus ministrul. 

Lia-Olguţa Vasilescu a anunţat că un consilier al ministrului Sănătăţii încasează în prezent peste 10.000 de lei lunar, iar ceilalţi consilieri din minister au între 4.000 şi 7.000 de lei pe lună. 

Ministrul Muncii a adăugat că, după ce va fi rezolvată problema salarizării unitare, trebuie analizată şi situaţia din sistemul de pensii. 

"Pensiile militare au fost îngheţate deocamdată. Sigur că ele nu vor fi îngheţate până în 2022. (...) După ce terminăm cu salarizarea, vom intra într-o discuţie foarte aplicată pe legislaţia pensiilor din România, pentru că şi acolo avem discrepanţe înfiorător de mari. Adică persoane care la ora actuală au indemnizaţia socială minimă, aşa numita pensie socială, care a ajuns acum la 520 de lei, au ajuns să fie egali cu persoane care au muncit 15 ani şi au cotizat la sistemul de stat. Este clar că trebuie să facem şi acolo corecturile pe care le-am avut şi aici", a afirmat Vasilescu. www.agerpres.ro

×