Conform rezultatelor ultimului sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), desi se declara interesati de viata politica, majoritatea romanilor nu poate identifica cu siguranta liderii formatiunilor politice. Din acest punct de vedere detasandu-se Emil Boc, presedintele PDL fiind indicat in aceasta functie de doar 42% dintre repondenti.
Mai mult de o jumatate dintre romani se considera informati in ceea ce priveste politica din tara noastra, se arata in sondajul realizat de IRES la inceputul lunii decembrie 2011.
Potrivit sondajului, 56% dintre romani se considera informati in ceea ce priveste politica, iar 44% sustin contrariul.
Sondajul IRES releva faptul ca principala sursa de informare in ceea ce priveste politica ramane televiziunea (81,8%), urmata la mare distanta de celelalte mijloace media: internet (7%), ziare (6,2%), radio (2,1%) sau de mass-media in general (0,6%).
In ceea ce priveste identificarea liderilor principalelor partide parlamentare, se remarca faptul ca 48% dintre participantii la sondaj nu au cunoscut cine este presedintele PDL, doar 42% l-au indicat in aceasta functie pe Emil Boc. De asemenea, 54,8% l-au identificat pe Victor Ponta ca lider al PSD iar 54,9% - pe Crin Antonescu ca presedinte al PNL. In ceea ce priveste UDMR, doar 12% dintre repondenti au stiut ca Hunor Kelemen este liderul acestei formatiuni politice.
Sondajul mai releva faptul ca preferintele electorale ale romanilor nu s-au modificat radical in ultimii zece ani, peste 56% dintre ei declarand ca optiunea lor s-a indreptat catre un singur partid, 33,1% - au votat mai multe formatiuni politice iar aproape 10% au precizat ca nu au votat cu niciun partid in acest interval de timp.
Sondajul arata faptul ca romanii sunt reticenti in privinta mult dezbatutelor modificari ale sistemului legislativ sau ale organizarii teritoriale a Romaniei.
La intrebarea ''Credeti ca Parlamentul va ramane cu doua Camere sau se va reduce la una singura?'', 61% dintre cei chestionati au declarat ca legislativul va ramane cu doua Camere, 31% au raspuns ca va deveni unicameral, 7% au raspuns ca nu stiu, iar 1% nu au raspuns.
Intrebati daca se va reduce numarul de parlamentari ''asa cum s-a promis'', 55% dintre cei chestionati au raspuns ca ''nu se va reduce'', 40% au fost de parere ca se va reduce, 4% au raspuns ''nu stiu'', 1% nu au raspuns.
La intrebarea ''Credeti ca in 2012 se va face impartirea pe regiuni a Romaniei?'', 62% au raspuns ca acest lucru nu se va produce, 25% au raspuns ca regionalizarea se va face, 11% au raspuns ''Nu stiu'', 2% nu au raspuns.
Sondajul IRES a fost realizat la inceputul lunii decembrie 2011, pe un esantion de 1.375 de persoane cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima tolerata este de +/- 2,69%. Acesta a urmarit realizarea unei radiografii a cunostintelor politice de baza ale respondentilor, precum si conturarea unor prognoze realizate de oamenii obisnuiti privind evolutiile mediului politic din Romania.
Agerpres