x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Asociatul lui Băsescu, client al Cămătarilor?

Asociatul lui Băsescu, client al Cămătarilor?

de Monica Iordache Apostol    |    24 Aug 2009   •   00:00
Asociatul lui Băsescu, client al Cămătarilor?
Sursa foto: /Agerpres

Numele lui Cristian Geamănu, asociatul lui Mircea Băsescu în "firma dubioasă", după cum a calificat-o chiar şeful statului, Defense, Security and Intelligence Co - DESINTCO SRL, apare şi în dosarul Cămătarilor. Cristian Geamănu este parte vătămată, agresat fiind pentru o datorie de 40.000 de dolari. Conform rechizitoriului, numele complet al "vătămatului" este Geamănu Grigore Andrei Cristian. Numele acţionarului de la DESINTCO este, conform Registrului Comerţului, tot Geamănu Grigore Andrei Cristian, fix în aceeaşi ordine.

În dosarul care a dus, în 2004, la ares­tarea fraţilor Cămătaru se vorbeşte despre o bătălie consumată la 17 iunie 2003, care a urmat neînţelegerilor dintre Nuţu Cămătaru şi omul de afaceri Cris­tian Geamănu. Acesta din urmă trebuia să fie obligat să plătească 40.000 de dolari, ultima tranşă dintr-o datorie de aproximativ 100.000 de dolari.

"În cursul lunii mai 2002, partea vătămată GEAMĂNU GRIGORE ANDREI CRISTIAN a împrumutat de la COSTACHE DANIEL suma de 20.000 USD cu dobândă de 50% pe lună, fără a încheia vreun act. Partea vătămată a achitat în aproximativ 10-11 luni suma totală de 60.000 USD, considerând că şi-a achitat integral obligaţiile de plată faţă de COSTACHE DANIEL (suma împrumutată plus dobânzi)", se arată în dosar. "Prin rechizitoriul cu nr. 3/D/P/2005, pct. III, au mai fost trimişi în judecată inculpaţii STAN SILE, zis «NICU AL LUI GHIOA­LĂ», şi BALINT ION, zis «NUŢU CĂMĂTARU», pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi respectiv instigare la şantaj, reţinându-se că la solicitarea inculpatului BALINT ION, zis «NUŢU CĂMĂTARU», inculpatul STAN SILE, zis «NICU AL LUI GHIOALĂ» împreună cu «o brigadă» constituită în acest scop au exercitat ameninţări şi violenţe asupra părţii vătămate GEAMĂNU GRIGORE ANDREI CRISTIAN, cu scopul de a o determina să plătească suma de 40.000 dolari USA, repre­zentând datorie şi dobânzi cămătăreşti pentru o sumă de 20.000 dolari USA, împrumutată de la numitul COSTACHE DANIEL, în condiţiile în care până la acel moment acesta achitase deja o sumă totală de 60.000 USD în contul aceleiaşi datorii", se arată în documentul procurorilor.
AFACERI CU MINISTERUL TRASPORTURILOR
În ciuda coincidenţei de nume, omul de afaceri Cristian Geamănu ne-a de­cla­rat că nu el e cel care apare în dosarul Că­mă­tarilor. Semnele de întrebare se men­ţin însă, mai ales că este vorba despre suprapunerea a patru nume, citate în aceeaşi ordine de două acte oficiale. Do­cumentele de înfiinţare a firmei Defense, Security and Intelligence Co - DESINTCO SRL îl arată pe Geamănu Grigore Andrei Cristian drept unul dintre acţionari.

Deşi preşedintele Traian Băsescu a explicat că fratele său a semnat pentru intrarea într-o firmă, dar a fost băgat în alta, Cristian Geamănu a declarat că nici vorbă. Mircea Băsescu ştia ce semnează. Mai mult, omul de afaceri spune că îl cunoaşte pe Mircea Băsescu din 1986 şi chiar şi pe Traian Băsescu din anii '90. "Mircea Băsescu a ştiut ce semnează, cu o mică diferenţă, că s-a schimbat denumirea societăţii, denumirea societăţii fiind iniţial care era, cu o alta, pentru că denumirea societăţii nu corespundea cu ceea ce am vrut noi la început", a spus Cristian Geamănu la Realitatea TV.

El a mai spus că pe Traian Băsescu îl cunoaşte din anii '90, având "diverse activităţi investiţionale" la nivelul Ministerului Transportului. "În 1997 am finalizat unul dintre cele mai mari proiecte, silozul terminal de cereale, 100.000 de tone, în Portul Agigea, făcut de mine şi semnat de mânuţa mea, 25 de milioane aduse în România de la Banca Europeană. 25 de milioane de dolari, pe care i-am adus în România pentru dezvoltarea infrastructurii portului, silozul există, funcţio­nea­ză", a precizat Geamănu. Pentru Jurnalul Naţional, Geamănu a explicat că afacerea s-a derulat prin firma East Poit. Aceasta este de fapt un holding înscris în Cipru, cu acţionariat secret din Iugoslavia. Pentru proiectul silozului, Geamănu a avut parte de o concurenţă acerbă din partea fostului senator PSD Triţă Făniţă.
OIŢĂ, SPP-ISTUL LUI VĂCĂROIU ŞI EXPERT PARLAMENTAR
Cristian Geamănu şi un alt asociat din DESINTCO, Romeo Oiţă, sunt reprezentanţi ai unor companii americane din domeniul tehnicii militare. Romeo Oiţă este reprezentant al grupului Navigator Development LLC, iar Cristian Geamănu este vicepreşedinte pentru Europa de Est al firmei General Defense Corp. Până să devină om de afaceri vizionar şi energic, Romeo Oiţă a fost ofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază şi aghiotant al lui Nicolae Văcăroiu, fost prim-mi­nis­tru al României, fost şef al Senatului şi actual preşedinte al Curţii de Conturi. Despre Oiţă se spune că este şi expert parlamentar la Comisia de apărare.

Al treilea acţionar din firmă, Aurel Cazacu, a cărui întreagă familie, soţia şi fiica, figurează la rubrica acţionariat în nu mai puţin de cinci firme cu activităţi apropiate de DESINTCO, a demisionat sâmbătă din funcţia de director general al Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale, din Ministerul Economiei. Ministrul Adriean Videanu a anunţat că a cerut o anchetă a Corpului de Control al ministerului.


PNL MAI VREA O COMISIE DE ANCHETĂ
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că preşedintele Traian Bă­sescu ar fi trebuit să ceară CSAT să cer­ceteze cazul "Mircea Băsescu" şi "să dea răspunsuri foarte clare în legătură cu activitatea de afaceri, legate sau nu de înzestrarea Armatei, pe care le desfăşoară fratele său". Întrebat dacă se impune o comisie parlamentară de anchetă care să investigheze acest caz, Antonescu a men­ţionat că este o decizie care aparţine comisiilor parlamentare de specialitate, adăugând însă că, în cazul în care există elementele necesare, se poate ajunge la formarea unei noi comisii de anchetă. Antonescu a comentat şi lipsa de reacţie în acest caz a liderului PSD, Mircea Geoană, preşedinte al Senatului. "Tăcerea aceasta, a domnului Geoană, mi se pare suspectă în raport cu poziţiile foarte vo­cale ale domniei sale, care la fel vorbeşte acolo unde ar trebui să facă şi acolo unde ar putea să facă", a conchis Antonescu.

Declaraţiile din ultimele zile ale protagoniştilor acestui scandal nu lămuresc însă implicaţiile ascunse ale cazului.
1. În condiţiile în care şeful statului a afirmat că a aflat de firma DESINTCO abia în seara declanşării scandalului public, cum este posibil ca serviciile speciale să nu-l fi informat pe şeful statului că fratele său este implicat într-o firmă ai cărei acţionari desfăşoară afaceri în domeniul militar?
2. Este sau a fost Romeo Oiţă angajat al Parlamentului României?
3. De ce partidele din coaliţia la guvernare evită să comenteze informaţiile publice despre acest caz?

×