x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atac la Iohannis. Traian Băsescu susţine că pactul pentru Apărare e ridicol

Atac la Iohannis. Traian Băsescu susţine că pactul pentru Apărare e ridicol

de Gabriela Antoniu    |    08 Feb 2015   •   21:43
Atac la Iohannis. Traian Băsescu susţine că pactul pentru Apărare e ridicol

După preluarea mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis a anunţat că România ar trebui să scape de MCV şi a semnat cu partidele parlamentare un pact pentru ca Apărarea să beneficieze din 2017 de 2% din PIB.

În discursul ţinut la Congresul PMP, ce l-a ales preşedinte pe deputatul Eugen Tomac, fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat acţiunile succesorului său. Mai întâi, el i-a îndemnat pe delegaţii PMP prezenţi la congres să militeze pentru păstrarea Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV) instituit de Bruxelles după aderarea României la UE în 2007. "Susţineţi continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Încă ne este necesar şi ne păzeşte de derapaje. Eu o voi susţine, sper ca şi Partidul Mişcarea Populară să facă acelaşi lucru în ieşirile publice", le-a spus Traian Băsescu membrilor PMP. La şedinţa CSM din 6 ianuarie, Iohannis a susţinut că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV. Ulterior, el a revenit: “Nu am spus că e imperios necesar să ridicăm repede MCV. Pot să reiau ce-am spus ieri (nr. la CSM). MCV a fost şi este util, ne ajută, a fost convenit, nu a fost impus”. Băsescu a spus, totodată, că acordul semnat între partidele politice şi preşedintele Iohannis pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare  este ridicol. "E o chestiune ridicolă. Pactul a fost prezentat ca un mare succes, însă există o hotărăre CSAT care obligă guvernul să planifice 2% pentru Apărare în 2016. Succesul a fost că au amânat cu un an atingerea nivelului la care România s-a angajat când a intrat în NATO", a subliniat Traian Băsescu.

Acordul politic a fost semnat la 13 ianuarie şi prevede că începând din 2017 Apărarea va primi cel puţin 2% din PIB vreme de 10 ani. “Vă mulţumesc tuturor celor prezenţi pentru că aţi înţeles cu maturitate şi responsabilitate că este nevoie de un acord privind finanţarea Armatei, asumat de toate partidele politice parlamentare. Le arătăm militarilor români că îi respectăm şi dorim să le îmbunătaţim condiţiile de muncă(...) pregătire şi înzestrare a Armatei cu echipament modern de luptă", a declarat Iohannis după semnarea acordului. El a afirmat totodată că, prin acordarea a cel puţin 2% din PIB pentru Apărare, pe o perioadă de 10 ani, Romania isi exprima dorinta de "predictibilitate" în asigurarea bugetului pentru Apărare.


×