x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atac PD - UDMR, poftita afara din Guvern

Atac PD - UDMR, poftita afara din Guvern

de Oana Stancu Zamfir    |    07 Feb 2006   •   00:00
Atac PD - UDMR, poftita afara din Guvern

PD a cerut ieri UDMR sa-l inlocuiasca pe Gyorgy Frunda din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dand astfel dovada de loialitate fata de statul roman, in caz contrar cerandu-i sa iasa de la guvernare.

PD a cerut ieri UDMR sa-l inlocuiasca pe Gyorgy Frunda din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dand astfel dovada de loialitate fata de statul roman, in caz contrar cerandu-i sa iasa de la guvernare.

Somatia PD, exprimata ieri, dupa sedinta saptamanala a conducerii democratilor, de presedintele Emil Boc, vine in urma promovarii de Frunda in APCE a unei recomandari, votata de parlamentarii din Consiliul Europei, prin care statelor membre, deci si Romaniei, li se recomanda sa nu se mai defineasca exclusiv etnic sau exclusiv cultural. Democratii au vazut in gestul lui Frunda un atac la articolul 1 din Constitutie, care prevede ca Romania este un stat "national". Or, proiectul promovat de Frunda ar milita pentru renuntarea la definirea "natiunii" pe criterii etnice.

SOMATIE. Ca atare, presedintele PD, clujean de origine, a iesit ieri in conferinta de presa pentru a soma UDMR. "Trebuie sa te decizi in ce tabara esti: ori esti in tabara care sustine interesele Romaniei, ori esti in tabara opozitiei. PD nu vrea sa fie complice la asemenea demersuri pe care le-au facut recent unii lideri ai UDMR. UDMR trebuie sa decida: fie loialitate fata de Romania si interesele ei, fie sa paraseasca guvernarea", a declarat Boc. El a calificat drept "inacceptabil" ca o formatiune care este reprezentata in toate structurile de conducere ale Romaniei sa lezeze interesele tarii si sa puna in discutie Constitutia, prin demersurile pe care le face.

SANCTIUNE. Prima dovada de loialitate ar fi retragerea lui Gyorgy Frunda din delegatia romana la APCE, Boc apreciind ca "este inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei, seful delegatiei la APCE, sa spuna ca acolo el nu reprezinta interesele Romaniei". Liderul PD a tinut sa precizeze ca partidul sau nu are nimic cu comunitatea maghiara din Romania, ci doar cu "anumite gesturi, cu anumite declaratii, acte care depasesc cadrul legal, formulate de anumiti reprezentanti ai UDMR". Si Biroul Politic al PC a anuntat ieri ca sustine punctul de vedere al vicepresedintelui Nicolae Popa si cere in mod expres retragerea lui Frunda de la APCE, conservatorii apreciind ca "interesele nationale ale Romaniei sunt grav afectate de prestatii precum cele ale senatorului UDMR".

DECIZIE. "Daca interventiile lui s-au facut gandindu-se la alte state decat Romania, atunci sigur ca poate ceea ce a spus nu e exagerat", a afirmat, la randul sau, premierul Tariceanu. "In cazul in care Frunda face referire inclusiv la Romania si crede ca este una dintre tarile vizate de rezolutia APCE, atunci va trebui sa avem o discutie foarte clara, ca sa ne explicam", a mai spus premierul.

Aseara, conducerea Aliantei PNL-PD a decis sa ceara parlamentarilor romani la APCE schimbarea lui Gyorgy Frunda din pozitia de sef al delegatiei romane, ca "sanctiune" pentru declaratiile acestuia care au generat controverse. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu s-a discutat despre o eventuala retragere a UDMR de la guvernare, in cazul in care Frunda nu va fi schimbat din functia de sef al delegatiei romane a APCE.

"FRUNDA TREBUIE LAUDAT"
"Senatorul Gyorgy Frunda trebuie laudat, nu criticat, pentru ca este cel mai performant parlamentar la Consiliul Europei, iar liderul PD, Emil Boc, sa dea sfaturi UDMR cu privire la atitudinea care ar trebui abordata atunci cand va fi numit responsabil al coalitiei sau portar". Acesta a fost mesajul pe care presedintele UDMR, Marko Bela, a dorit sa il transmita ieri PD. In opinia liderului UDMR, Frunda a procedat absolut corect, iar punctul de vedere pe care l-a exprimat pe plan european nu este o noutate. Cat despre retragerea de la guvernare, "noi suntem parteneri egali in coalitie, si nu o anexa, asa ca nu stam sa primim lectii de la colegi", a conchis Marko. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic udmr apce frunda