x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Audieri - Cazul ""Şantaj la Curte"", la secret

Audieri - Cazul ""Şantaj la Curte"", la secret

de Carmen Vintila    |    26 Apr 2007   •   00:00
Audieri - Cazul ""Şantaj la Curte"", la secret

Audiat ieri de parlamentarii din comisia SRI, preşedintele CNSAS, Claudiu Secaşiu, a susţinut că instituţia pe care o reprezintă "nu este implicată" in scandalul privind notele SRI semnate de prim-ajunctul Florian Coldea, prin care cerea informaţii compromiţătoare despre trei judecători ai Curţii Constituţionale.

Parlamentarii din comisia SRI au continuat ieri audierile in cazul "bileţelelor" prim-adjunctului Serviciului, Florian Coldea, referitoare la judecătorii Curţii Constituţionale. Primul pe listă, preşedintele CNSAS, Claudiu Secaşiu, a susţinut că instituţia pe care o reprezintă "nu este implicată in această discuţie". "Am dat toate clarificările necesare pe partea de procedură pe care parlamentarii au ridicat-o", a spus Secaşiu, refuzand să dea alte detalii pe motiv că discuţiile cu parlamentarii sunt confidenţiale. Preşedintele CNSAS a discutat cu membrii comisiei şi despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu, convorbire care, potrivit lui Secaşiu, a fost una legală. Nici preşedintele comisiei, liberalul Radu Stroe, nu a dorit să dea declaraţii in legătură cu cei audiaţi. El a subliniat că audierile sunt secrete şi că membrii comisiei nu vor putea să dea informaţii decat la finalul anchetei, adică peste o săptămană. Tot ieri au fost audiaţi şeful Secretariatului General al SRI, Sorin Brăteanu, şi şeful arhivelor, Florin Pintilie. Cei doi nu au dat nici un detaliu despre discuţiile ce s-au purtat in spatele uşilorinchise. Senatorii şi deputaţii din comisia SRI urmează să se deplaseze la sediul Serviciului pentru continuarea anchetei.

INCEPUTUL. Scandalul "Coldea" a izbucnit săptămana trecută, cand liderul PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat pe Traian Băsescu că a cerut SRI informaţii compromiţătoare despre judecătorii Curţii Constituţionale, prezentand in acest sens două note scrise de Florian Coldea, ce conţineau date despre judecătorii Ion Predescu, Aspazia Cojocaru şi Nicolae Cochinescu. Geoană, care a prezentat copia celor două note, a susţinut că deţine şi originalul şi că va solicita o expertiză grafologică pentru a nu exista nici un dubiu. "Este un fapt de o gravitate extremă, care a condus la vicierea deciziei Curţii anunţată ieri. Asta face SRI, la dispoziţia preşedintelui Romaniei. Influenţează şi foloseşte date compromiţătoare din trecutul judecătorilor pentru a le influenţa decizia şi avizul", a arătat Geoană. Prim-ajunctul SRI, Florian Coldea, a recunoscut la izbucnirea scandalului că este scrisul lui, dar că sunt notiţe de birou care au fost date in contextul alegaţiilor de presă legate de verificarea membrilor Curţii Constituţionale, arătand că SRI are obligaţia să facă verificări interne. Curtea Constituţională şi Administraţia Prezidenţială au respins acuzaţiile liderului PSD.

×
Subiecte în articol: politic