x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Audieri cu ricoşeu la amante şi DNA

Audieri cu ricoşeu la amante şi DNA

de Dana Piciu    |    02 Iul 2009   •   00:00
Audieri cu ricoşeu la amante şi DNA
Sursa foto: Mihai Poziumschi/Agerpres

Deputaţii din comisia care anchetează felul în care ministrul Tineretului şi Sportului a cheltuit banii de Ziua Tineretului s-au certat ieri pe amante şi DNA, iar directorii din minister, chemaţi la audieri, au răspuns la majoritatea întrebărilor: "Nu e de competenţa mea" sau "nu am asta trecut în fişa postului".



Şedinţa comisiei de anchetă Ridzi a adus ieri câteva elemente noi. De­putatul PSD Cristian Rizea a pre­zentat o Hotărâre de Guvern care demonstrează, conform acestuia, că ministerul nu avea suportul legal pentru a organiza acţiunile de Ziua Tineretului. Este vorba de o hotărâre care completa organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului şi care prevedea că MTS era abilitat să organizeze "evenimente în vederea promovării programelor de tineret" şi a programelor de sport.

Rizea a susţinut că hotărârea care permitea ministerului să organizeze evenimente de genul Ziua Tineretului a intrat în vigoare la 7 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial, în timp ce acţiunile analizate de comisie au fost organizate la 2 mai ilegal, înainte să apară hotărârea.

SUBTILITĂŢI
Şedinţa a fost presărată cu discuţii aprinse între deputaţii din comisie des­pre amante şi neveste şi depre anchetele de la DNA. Cea mai dură dintre aceste dis­cuţii a avut loc între preşedinta comisiei, liberala Aliana Gorghiu, şi PD-L-istul Cristian Boureanu. Acesta din urmă a numit-o pe liberală "domnişorică". "Spuneţi-i soţiei dumneavostră domnişorică", i-a replicat Alina Gorghiu lui Boureanu. "Discutăm de soţie sau şi de amanţi. Că dacă discutăm de soţii şi de amante sunteţi într-o situaţie delicată", nu s-a lăsat mai prejos nici Boureanu, făcând aluzie la o presupusă relaţie dintre Gorghiu şi Bogdan Olteanu, despre care se vorbeşte prin Parlament.

Reacţia lui Boureanu a apărut în urma unei noi încercări nereuşite de a întrerupe activitatea comisiei pe motiv că DNA a început deja procedura judiciară în cazul Ridzi.

RECUZARE
Când audierile erau în toi democrat-liberalii au cerut recuzarea lui Cristian Rizea din comisie pe motiv că este în conflict de ineterese, fiind cercetat de DNA pe o cauză penală într-un proces ce priveşte direct Ministerul Tineretului şi Sportului. Membrii PD-L din comisie au ameninţat că părăsesc şedinţa, dacă PSD nu-l retrage pe Rizea. Acesta din urmă a părăsit şedinţa pentru a nu mai provoca discuţii, iar cei de la PSD i-au cerut şi ei lui Boureanu să facă acelaşi lucru, pentru că şi el este cercetat de DNA.




NU ŞTIU, NU-ŞI AMINTESC
Foştii sau actualii directori din Ministerul Tineneretului, care au avut de-a face cu organizarea evenimentelor de la 2 mai, chemaţi la audieri, au fost de acord cu toţii că doar comisia care s-a ocupat de achiziţiile respective poate fi trasă la răspundere, comisie alcătuită din trei persoane numite de ministru. Nimeni nu a ştiut însă să spună cine a făcut parte din acea comisie.

Fostul director al departamentului de achiziţii publice din MTS, Dan Toia, pe timpul căruia s-au făcut contractele, nu şi-a mai amintit nimic din activitatea sa de la MTS, nici măcar în ce constau atribuţiile sale în acea funcţie. El şi-a amintit totuşi că a ales firmele către care a trimis invitaţiile de participare la organizarea evenimentelor pe baza "broşurilor şi pliantelor" de prezentare ajunse la sediul ministerului.

Toia a mai precizat că legea îţi permite să închei contractul cu un singur contractant şi că toate contractele pentru Ziua Tineretului au fost legale. Nici el şi nici ceilalţi directori audiaţi nu aveau habar că MTS are deja o scenă în patrimoniu pentru care se plăteau rate.

Directorul economic al MTS, Paul Diaconu, a arătat că ministerul nu a cumpărat sau închiriat o scenă de sute de mii de euro, ci a "cumpărat un pachet de servicii de divertisment" de la nişte firme, în componenţa căruia intra şi utilizarea unei scene.

La rândul său, directorul juridic, Vladimir Ciobanu, a negat şi el că ministerul ar fi cumpărat ştiri sau reportaje tv, el făcând trimitere la acelaşi pachet de servicii în care erau conţinute şi ştirile amintite.

Ştirile, ca şi scena, sunt consi­derate de oficialii ministerului problema firmelor contractante şi nu a MTS. "Eu nu pot să intervin pe oferta financiară sau pe cea tehnică", a spus Ciobanu. Şedinţa a luat sfârşit tot cu scandal, unii dintre membrii comisiei propunând ca la audieri să fie chemate şi trupele care au cântat la eveniment, cei de la PD-L enervându-se însă şi părăsind sala. În timpul şedinţei de ieri, comisia de anchetă a primit prima serie de documente de la MTS, respectiv trei dintre contractele de consultanţă.

×
Subiecte în articol: politic