x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică AUR vrea ca starea de alertă să fie de maximum 30 de zile. Parlamentul și Guvernul nu sunt de acord

AUR vrea ca starea de alertă să fie de maximum 30 de zile. Parlamentul și Guvernul nu sunt de acord

de Ion Alexandru    |    01 Iul 2021   •   07:40
AUR vrea ca starea de alertă să fie de maximum 30 de zile. Parlamentul și Guvernul nu sunt de acord

Un grup de 30 de parlamentari AUR, la care s-a alăturat și un membru al Grupului Minorităților Naționale, vrea să modifice Legea 55/2020, privind combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, astfel încât starea de alertă să nu poată fi declarată pe o perioadă mai mare de 90 de zile. Legea în vigoare nu prevede o limitare în timp a prelungirii stării de alertă, prin hotărâre de Guvern. Proiectul a fost respins, săptămâna trecută, la Senat, are avize negative de la Guvern, Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmează să ia în discuție propunerea în cursul lunii septembrie.



 

Potrivit proiectului de lege, se propune ca, la articolul 4 al Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19, să fie adăugat un nou alineat conform căruia „măsurile dispuse pe durata stării de alertă care vizează restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale pot fi dispuse pentru o perioadă maximă de timp de 90 de zile de la instituirea stării de alertă”. Inițiatorii arată, în expunerea de motive, că articolul 53 din Constituție prevede că exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, între altele, pentru apărarea ordinii, a sănătății publice, iar „în condițiile în care, în contextul situației de criză generată de pandemia de Covid-19, este necesară adoptarea de către Parlamentul României, prin lege, a unor măsuri restrictive cu caracter esențialmente temporar”.

Forma în vigoare a Legii 55/2020 prevede că starea de alertă se declară atunci când analiza factorilor de risc indică menținerea amplificării răspunsului la o situație de urgență, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile. Însă, starea de alertă poate, și a fost mereu prelungită, începând cu 18 iunie 2020, „ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menținerii răspunsului amplificat, pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile”.

 

Niciuna dintre instituțiile avizatoare nu susține proiectul

 

În aceste condiții, se arată în expunerea de motive, în lipsa unui termen legal cert, Legea 55/2020 dă posibilitatea extinderii sine die a stării de alertă, având drept consecință restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, restrângere care poate dobândi, astfel, un caracter permanent. „Legea 55/2020 ignoră condiția constituțională privind proporționalitatea măsurii restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, prin lipsa unui termen limită pentru declararea stării de alertă”, se mai precizează în documentul citat.

Pe data de 22 iunie 2021, această propunere legislativă a fost supusă votului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, fiind respinsă. Propunerea legislativă a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ. Acesta din urmă a reținut că, „dacă în 18 mai 2021 s-a instituit starea de alertă, aceasta ar fi considerată expirată, conform proiectului de lege, la data de 18 august 2021, iar toate măsurile adoptate după această dată ar fi anulate retroactiv”.

Nici Guvernul Cîțu nu susține proiectul celor de la AUR, Executivul transmițând Parlamentului un punct de vedere negativ. Legea se află în dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputaților, care are termen pentru depunerea raportului data de 16 septembrie.

 

 

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept cere Guvernului Cîțu încetarea interdicțiilor 

 

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a solicitat, în scris, Guvernului României să dispună, de îndată, încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul României, starea epidemiologică actuală din România nemaiimpunând necesitatea existenței pe teritoriul României a unei stări excepționale restrictive de drepturi și libertăți fundamentale. „Având în vedere că, în România, numărul total al persoanelor testate pozitiv în ultimele 14 zile este de 1.235 persoane (acestea fiind izolate, iar contacții lor carantinați), iar media națională a numărului de cazuri pe ultimele 14 zile la 1.000 locuitori era de 0,05 persoane, nu se mai impune menținerea stării de alertă la nivel național, stare prin care se restrânge exercițiul majorității drepturilor și libertăților fundamentale. Din acest motiv, considerăm că se impune, ca de urgență, Guvernul să dispună încetarea stării de alertă la nivel național”, subliniază CASD. 

În cererea transmisă Guvernului se mai arată că izolarea și carantina persoanelor infectate sau contacților acestora, precum și carantina persoanelor care se întorc pe teritoriul României din străinătate se dispune în temeiul Legii nr. 136/2020 care nu condiționează instituirea măsurii carantinei și izolării de existența stării de alertă. 

Această solicitare a fost transmisă atât Guvernului României, cât și Ministrului Afacerilor Interne, precum și către CNSU care a propus, în fapt, prelungirea stării de alertă. „Este necesar ca Guvernul în întregul său, cât și fiecare dintre membrii acestuia să își îndeplinească mandatul cu respectarea Constituției și a legilor țării, așa cum prevede art. 48 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, mai exact respectarea principiului legalității”, mai arată documentul citat.

×
Subiecte în articol: Starea de alertă