x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Autoguvernarea Harghita" / Destinaţia lui Solyom, tradusă greşit

"Autoguvernarea Harghita" / Destinaţia lui Solyom, tradusă greşit

16 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, dorea să efectueze o vizită privată în "autoguvernarea Harghita".  Aşa li s-a transmis autorităţilor române referitor la vizita pe care preşedintele Ungariei urma să o facă în România ieri, a relatat pentru Realitatea tv sâmbătă preşedintele Comisiei senatoriale de politică externă, Titus Corlăţean.



Omologul său de la Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, a dat vina pe "traducerea inabilă" a Ambasadei Ungariei la Bucureşti, motivând că în limba maghiară se foloseşte conceptul de "self-governement" din limba engleză, şi nu cel folosit în limba română, respectiv sintagma din limba franceză "autonomie locală". Cum autorităţile române nu au dat autorizaţie de aterizare aeronavei militare cu care dorea să vină, preşedintele Ungariei a făcut deplasarea cu maşina. Întrebat de ziarişti sâmbătă, Laszlo Solyom a catalogat neacordarea autorizaţiei de zbor drept "un gest curios, inamical şi neprietenos".
mesaj

Ieri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Boc au transmis mesaje de felicitare maghiarilor din România la sărbătorirea zilei de 15 martie. În replică, Marko Bela, făcând referire la declaraţia lui Traian Băsescu, potrivit căreia în România "niciodată nu va fi autonomie teritorială", a susţinut că, dacă maghiarii vor fi uniţi, cuvântul românesc "niciodată" nu va însemna în maghiară "în curând". (A.N.)

×
Subiecte în articol: politic