x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Averi nejustificate: Liber la confiscări

Averi nejustificate: Liber la confiscări

de Dana Piciu    |    12 Apr 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a pro­mulgat ieri, potrivit Meidafax, or­donanţa de urgenţă care modifică legea ANI şi care prevede că inspectorii de integritate verifică dacă diferenţa vădită de avere este justificată şi, în cazul în care constată că diferenţa nu este justificată, sesizează instanţa competentă şi solicită confiscarea

Preşedintele Traian Băsescu a pro­mulgat ieri, potrivit Meidafax, or­donanţa de urgenţă care modifică legea ANI şi care prevede că inspectorii de integritate verifică dacă diferenţa vădită de avere este justificată şi, în cazul în care constată că diferenţa nu este justificată, sesizează instanţa competentă şi solicită confiscarea. După sesizare instanţa stabileşte care este partea de avere sau bunul dobîndit cu ca­racter nejustificat.

Conform ordonanţei, prin “dife­renţă vădită” se înţelege diferenţa dintre averea dobîndită şi veniturile realizate de cel puţin 10.000 de euro sau echivalentul în lei. După lungi dezbateri,  senatorii au acceptat să înlocuiască termenul de “ilicit”, referitor la averea care poate fi confiscată, cu cel de “nejustificat”, Senatul fiind Cameră decizională pentru proiect. Ordonanţa de urgenţă a fost propusă de Ministerul Justiţiei şi aprobată în luna martie 2008 de Senat, cu o largă majoritate – 79 de voturi “pentru” şi patru “împotrivă”.

Cu amendamentele senatorilor a fost de acord şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a afirmat că sintagma “avere nejustificată” pre­zin­tă suficiente garanţii pentru res­pectarea drepturilor omului, avînd în vedere că “ultimul cenzor” în această pri­vinţă va fi instanţa ju­de­că­torească, cea care va decide în privinţa confiscării averilor.

×
Subiecte în articol: politic