x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avertisment UDMR - Maghiarii ar putea rămăne fără reprezentare in PE

Avertisment UDMR - Maghiarii ar putea rămăne fără reprezentare in PE

de Jurnalul National    |    07 Sep 2007   •   00:00

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter consideră că rezultatul negocierilor dintre liderii UDMR şi organizaţiilor civice care il susţin pe Tokes Laszlo este unul "prost", iar candidatura episcopului poate duce la situaţia in care maghiarii să nu fie deloc reprezentaţi in Parlamentul European (PE).


Eckstein a declarat intr-o conferinţă de presă la Cluj, că toate sondajele de opinie relevă faptul că o candidatură a lui Tokes ca independent pune intr-o situaţie grea UDMR."Candidatura lui Tokes poate duce la situaţia ca maghiarii să nu fie reprezentaţi in PE. Cred că Tokes trebuia să se găndească la interesul intregii comunităţi maghiare, care cu o majoritate covărşitoare a susţinut prezenţa sa pe lista UDMR. Domnul episcop s-a decis să ia in considerare părerea unei părţi a nucleului dur din susţinătorii lui", a afirmat senatorul UDMR. El susţine că soluţia este ca UDMR să participe energic la campania electorală şi să incerce să treacă de pragul de 5 la sută. Eckstein este de părere că in cadrul electoratului maghiar va interveni dilema susţinerii candidaturii lui Tokes sau a listei UDMR, iar campania electorală nu va aduce mult bine unei reprezentări a maghiarilor din Romănia."Eu văd că Marika neni (doamna Maria - n.r.) va fi trasă de o mănă de primarul UDMR care-i va zice să voteze cu UDMR dacă vrea să primească un titlu de proprietate, iar pe de altă parte va fi trasă de mănecă de popa reformat care ii va spune că dacă nu votează cu Tokes atunci nu va ajunge in rai", a spus Eckstein.El şi-a exprimat speranţa ca pactul de neagresiune dintre UDMR şi organizaţiile civice să fie respectat şi să aibă loc o campanie electorală curată, fără invective.

Liderii UDMR şi ai organizaţiilor civice maghiare care il susţin pe episcopul Laszlo Tokes nu au ajuns nici joi la vreo inţelegere privind depunerea unei liste comune de candidaţi pentru Parlamentul European, astfel că Tokes va candida ca independent, in timp ce UDMR va avea o listă proprie. Tokes a spus că nu a acceptat să candideze pe o listă comună cu UDMR, in principal deoarece Uniunea a renunţat tacit la politica sa externă.

×
Subiecte în articol: politic tokes udmr