x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronii penali vor să intre în Parlament sau să fie primari

Baronii penali vor să intre în Parlament sau să fie primari

de Diana Lazăr    |    20 Aug 2015   •   18:09
Baronii penali vor să intre în Parlament sau să fie primari
Sursa foto: DANIEL STOENCIU (C) / AGERPRES F

Vânaţi de DNA şi supăraţi pe Parlament şi pe premier pentru că au schimbat legea, mulţi dintre baronii locali iau în calcul să nu mai candideze în 2016. Înlocuirea votului uninominal cu cel indirect înseamnă pentru ei pierderea i n f luen- ţei atât în teritoriu, cât şi la centru. Actualii preşedinţii de Consilii Judeţene nu renunţă însă la politică, ci se orientează către posturile de primar sau parlamentar.

Dacă pentru desemnarea candidaţilor pentru primării e deja bătaie în toate partidele, pentru cele de şefi de Consilii Judeţene nu sunt prea mulţi doritori. Cel puţin nu din rândul actualilor preşedinţi de CJ-uri. „Sunt convins că mulţi dintre ei nu vor mai candida pentru că s-a deschis cutia Pandorei unui joc periculos. Deci revenim iar la masa verde, cum spunea un clasic în viaţă că nu vrea să rămână preşedinte. Vreau să vă spun că la masa verde se pot face cele mai toxice înţelegeri”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea şi şef al Uniunii preşe­dinţilor de CJ-uri din România. „Faptul că li s-a răpit cetăţenilor României dreptul de a-l alege pe şeful administraţiei publice jude­ţene prin vot direct şi prin voinţa lor este o imensă eroare la capi­tolul democraţiei în România”, a completat Oprişan. De altfel, şeful baronilor este cel care a cerut în repetate rânduri Comi­siei de Cod electoral din Parla­ment să nu aprobe legea alegerilor locale în această formă. Ba chiar, la acea vreme, a deschis un adevărat război cu colegul său de partid, Valeriu Zgonea, care a fost nevoit să demisioneze din fruntea comi­siei. Cât privește o eventuală candidatură a sa, Oprişan nu vrea să-i priveze pe vrânceni de know-how-ul său.

Nicușor Constantinescu: „Să vină DNA să conducă!”

Un alt baron celebru, Nicușor Constantinescu, de la Constanţa, crede că renunţarea la votul direct e o eroare a lui Victor Ponta. „Victor Ponta nu și-a dorit niște președinţi de Consilii Judeţene și primari de municipii puternici, vizibili, vocali considerând că e bine să fie doar Guvernul central și atât. Unde sunt președinţii de CJ din 2012? Ia uitaţi-vă că 80% sunt fie suspendaţi, fie arestaţi, fie cercetaţi, nu mai există, au dispărut. Ia uitaţi-vă la 41 de primari de municipii.

Câţi au mai rămas în funcţii? Vă spun eu, exact vreo patru. Asta e o eroare a lui Victor Ponta. Pentru că toţi președi-nţii de CJ pe vremea când Câţi au mai rămas în funcţii? funcţiona democraţia în Ro-mânia erau pentru susţinerea acestui vot uninominal, care înseamnă două lucruri: re-prezentativitatea cetăţenilor judeţelor uninominală directă, pe de altă parte autoritate faţă de primari, pe de altă parte recunoașterea de către au-torităţile locale din UE”, a afirmat Constantinescu pentru Jurnalul. Supărat și pe procurori, președintele CJ Constanţa spune că încă nu s-a decis dacă mai vrea un nou mandat: „Să ­vină DNA-ul să conducă CJ Constanţa, primăria din Constanţa și toate judeţele din România să le conducă DNA-ul direct. Să numească DNA-ul și primari, și președinţi de CJ.”

„S-au ofticat deputaţii şi senatorii”

Unul dintre baronii cu vechime, Mircea Cosma de la Prahova, spune că nu mai candidează anul viitor şi critică la rândul său actuala lege. „Eu am fost preşe­dinte şi pe direct, şi pe indirect. Din punctul de vedere al locului pe care trebuie să-l ocupe o administraţie de judeţîntr-o ţară, este urât că s-a revenit la proce­dura alegerii indirecte. Asta pentru că s-au ofticat deputaţii şi senatorii, care n-au înţeles că, dacă un preşedinte de CJ are 200 de mii de voturi, ei se simt umiliţi că ei au ieşit deputaţi cu câte 15 mii. O legitimitate de reprezentare a unei unităţi administrativ-te­ritoriale mari cum e judeţul trebuia să fie prin vot d i r e c t ” , a declarat Cosma pentru Jurnalul Naţional. El explică şi dezavantajul votului indi­rect pentru postul de preşedinte de CJ. „Ai mai puţină posibili­tate de a rezolva anumite lucruri. Pentru că atunci când trebuie să faci o majoritate de două treimi pentru o anu-mită lucrare, ai o problemă cu majoritatea asta. Şi atunci se întâmplă ca anumite proiecte să nu poat ă trece”.

×