x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a participat la şedinţa CCR. Curtea decide interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte

Băsescu a participat la şedinţa CCR. Curtea decide interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte

09 Iul 2012   •   05:41
Băsescu a participat la şedinţa CCR. Curtea decide interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte

UPDATE 14:38 - Traian Basescu a plecat de la CCR.

UPDATE 14:02 - Presedintele suspendat Traian Basescu a ajuns la Curtea Constitutionala, unde urmeaza sa se discute si cererea sa de solutionare a "conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte".

"Principala asteptare este sa nu ia lucrurile fragmentat, ci sa le priveasca in ansamblu ca sa intelegem toti si inclusiv romanii ce s-a intamplat saptamana trecuta. N-as fi vrut sa nu ramana direct punctul de vedere al presedintelui legat de ce s-a intamplat saptamana trecuta si cred ca este important chiar pentru istoria noastra", a explicat Basescu, la intrarea in Palatul Parlamentului.

Traian Basescu a mai spus ca a venit pentru a prezenta viziunea presedintelui asupra celor intamplate saptamana trecuta, legat de "decapitarea primilor trei oameni in stat, plus Avocatul Poporului".

Intrebat daca se va mai organiza referendum dupa decizia CCR, Basescu a afirmat: "Categoric, da!"

UPDATE 13:12 - Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat noua ordine de zi a sedintelor de judecata de luni si marti, printre primele sesizari discutate aflandu-se legea de modificare a CCR si revocarile din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si a presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Curtea Constitutionala a Romaniei discuta, astazi, de la ora 14:00, imprejurarile care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei ca urmare a suspendarii lui Traian Basescu. Tot astazi, Curtea va discuta sesizarile PDL privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse la Legea de organizarea a referendumului si la Legea de organizare si functionare a CCR. Partidul Democrat Liberal a contestat, la sfarsitul lunii iunie, modificarile la cele doua legi.

Legea de modificare a Legii referendumului prevede ca demiterea presedintelui este aprobata daca in urma desfasurarii referendumului propunerea a intrunit 'majoritatea voturilor valabil exprimate', fata de forma veche a legii care prevedea ca demiterea sefului statului in urma referendumului este aprobata daca propunerea a intrunit 'majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale'.

Legea de modificare a Legii Curtii Constitutionale prevede ca CCR sa nu se mai poata pronunta cu privire la hotararile plenului Camerei Deputatilor, la hotararile plenului Senatului, precum si cu privire la hotararile plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Saptamana trecuta, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica Legea referendumului. Prin modificarea adusa de Executiv se revine la forma initiala a legii in care rezultatele votului unui referendum se valideaza cu jumatate plus unu din numarul

Tot astazi, Curtea Constitutionala discuta, la ora 14:00, imprejurarile care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei ca urmare a suspendarii lui Traian Basescu.

Potrivit art. 146 lit. g din Constitutie, Curtea constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei si comunica cele constatate Parlamentului si Guvernului.

Conform articolului 44, alin. 2 din Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, vacanta functiei de presedinte al Romaniei se constata la cererea presedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a presedintelui interimar care exercita atributiile presedintelui Romaniei in perioada cat acesta este suspendat din functie.

Art. 44 alin 3 precizeaza ca, in cazul in care presedintele Romaniei a fost suspendat din functie, cererea pentru constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul se face de presedintele care a condus lucrarile sedintei comune a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza hotararii adoptate in sedinta comuna.

De asemenea, potrivit art. 45 din lege, cererea pentru constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul functiei de presedinte al Romaniei va fi insotita de dovezile necesare, iar constatarea acestor imprejurari se face de Curtea Constitutionala, cu votul majoritatii judecatorilor.

Parlamentul l-a suspendat din functie, vineri, pe presedintele Traian Basescu, cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva. Doua voturi au fost anulate din cele 373 exprimate de parlamentari.

In aceste conditii, presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, preia interimatul functiei de presedinte al Romaniei.

Antonescu a afirmat, dupa suspendarea sefului statului, ca, cel mai probabil in cursul zilei de luni, se va retrage temporar din functia de presedinte al Partidului National Liberal, functia urmand sa fie preluata de un vicepresedinte PNL.

×