x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a plâns din nou pentru "dragă Stolo”

Băsescu a plâns din nou pentru "dragă Stolo”

de Adriana Duţulescu    |    15 Mai 2011   •   17:08

Traian Băsescu, în spiritual Constituţiei care îl obligă să nu se implice în viaţa partidelor politice, a deschis astăzi Convenţia Naţională a PDL, ţinând un discurs de şef de partid. A trasat indicaţiile de vot, recomandându-l pe Boc drept cel mai bun să ducă mai departe reformele, a dat dispoziţie ca după ce diseară se va anunţa înfrângerea lui Vasile Blaga, partidul să nu se rupă şI Blaga să îl felicite pe învingător, nu cum a făcut Simona Marinescu atunci când i-a întors spatele lui Băsescu în noaptea în care acesta a devenit preşedinte al PD.

La final, a lăcrimat mulţumindu-I lui Stolojan pentru ca s-a retras din conducerea partidului, aşa cum a plâns şI în 2004 când "dragă Stolo” s-a retras din cursa prezidenţială pentru a-I face loc lui Băsescu. Le-a mulţumit tot cu lacrimi în glas şI lui Videanu, Berceanu şI Negoiţă, şI ei mari absenţI pe lista candidaţilor de astăzi.

"Vreţi-nu vreţi, se produce şi un schimb de generaţii şi n-aş vrea să închei fără să mulţumesc unor figuri marcante al Partidului Democrat, şi acum ale PDL. Aş vrea să le mulţumesc pentru parteneriatul pe care l-am avut cu ei în interiorul partidului. Îi mulţumesc lui Theodor Stolojan, lui Adriean Videanu şi lui Radu Berceanu", a spus Băsescu, explicând că "deşi rămân în partid, au considerat că generaţia lor trebuie să lase loc generaţiei mai tinere".

"Eu le mulţumesc încă odată pentru parteneriatul cu mine şi pentru parteneriatul cu voi. Vă mulţumesc mult la toţi", a continuat Băsescu.

Băsescu le-a spus celor de la PDL că nu l-au dezamăgit de vreme ce de când el a plecat din fruntea partidului, acesta a devenit unul "mare" şi a reuşit să câştige şi preşedinţia şi Guvernul.

Băsescu a spus că atunci când "s-au despărţit" PDL avea în sondaje doar 13%, dar între timp, de-a lungul anilor, au reuşit să adune şi 35% în sondaje. "Aţi devenit un partid mare", a spus preşedintele.  "Acum şase ani îi predam ştafeta actualului preşedinte. Îmi aduc cu plăcere de acel moment, era trecuta convenţie (...) Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru faptul că nu m-aţi dezamăgit", a mai afirmat el, în aplauzele celor prezenţi.

Le-a cerut democrat-liberalilor să nu se lase descurajaţi de criticile trusturilor de presă pentru că "românii nu pot fi păcăliţi cu una cu două", cel mai bun exemplu fiind anul 2009, când el însuşi a câştigat preşedinţia în ciuda "unei gigantice campanii" împotriva sa. "Pentru că este prima dată când ne întâlnim în Convenţie după 2009, vă mulţumesc pentru sprijinul extrarordinar pe care mi l-aţi dat, într-o luptă care părea la un moment dat pierdută. Dar s-a demonstrat în România, probabil singura ţară din Europa în care s-a întâmplat acest lucru, că se poate câştiga şi împotriva unor gigantice campanii de presă, dacă ele sunt incorecte. Nu vă uitaţi la trusturile de presă care vă deranjează, românii nu pot fi păcăliţi cu una, cu două, şi aveţi proba în 2009. Să nu uitaţi acest lucru şi să nu vă descurajeze sau să vă introducă în atmosfera lor populistă nici politicienii din opoziţie, nici trustul domnului Vîntu, sau cum îl cheamă acuma... nu mă... ăsta, Ghiţă. Ghiţă, Voiculescu şi alte mari figuri ale mediei din România. Faceţi ce trebuie pentru că românii, vor înţelege. Şi când puteţi explicaţi", i-a sfătuit Băsescu pe delegaţii PDL.

Preşedintele le-a reproşat democrat-liberalilor faptul că nu sunt capabili să explice măsurile bune care au fost luate de către actualul Guvern şi nu sunt suficienţi de bine pregătiţi pentru a face faţă dezbaterilor din mass-media.

Şeful statului a dat două exemple care arată modul manifest în care PDL s-a dovedit incapabil să explice măsurile luate. Unul dintre ele se referea la o dezbatere televizată legată de creşterea cheltuielilor materiale ale Guvernului, în condiţiile în care scopul puterii este să le reducă. "Din păcate, dragii mei, niciunul dintre cei care v-au reprezentat în emisiune nu au fost capabili să spună de ce au crescut", a remarcat Băsescu precizând că era vorba, în principal, despre finanţarea cu 570 milioane de lei a programelor pentru diabet şi cancer, plata licenţelor IBM şi a unor restanţe la farmacii. "Oare de ce aveţi atât de puţină grijă în a apăra ceea ce faceţi? De ce atâta lipsă de curaj de a vă pregăti?", s-a adresat Băsescu pedeliştilor de la Convenţie. 

Al doilea exemplu dat a fost cel legat de recalcularea pensiilor militarilor în urma căreia 15% dintre pensionarii militari au pierdut din pensie, dar 85% au câştigat. "N-aţi putut să explicaţi nici măcar acest lucru. (...) Nu mai mergeţi nepregătiţi la televiziuni să vă spună nişte domnişoare când voi îi daţi pe medicamente. Nu cei de la televiziuni trebuie să ştie pe ce s-au dus banii, ci voi", a spus şeful statului. "Trebuie să vă înarmaţi cu răbdarea de a vă documenta, şi când ieşiţi în faţa publicului să daţi informaţie corectă, nu să păreţi nişte copii chemaţi acolo să fie bătuţi când, de fapt, voi faceţi ce trebuie", a conchis Băsescu.

×