x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a plâns din nou şi a câştigat Convenţia PDL.

Băsescu a plâns din nou şi a câştigat Convenţia PDL.

de Adriana Duţulescu    |    15 Mai 2011   •   21:00
Băsescu a plâns din nou şi a câştigat Convenţia PDL.

Traian Basescu a castigat tot ce putea sa castige la alegerile din PDL. L-a reinscaunat pe Emil Boc presedinte pentru inca un mandat, cel mai probabil unul scurt, pana cand Basescu se va reintoarce oficial la partid, la finalul sederii la Palatul Cotroceni. A inscaunat-o pe Elena Udrea regina neoficiala a partidului, eliminand din calea ei obstacolele nedorite numite Vasile Blaga, Radu Berceanu sI Adriean Videanu. A sters din organigrama partidului garda veche de la PD, pe totI cei care i-au fost alaturi de la inceputurile FSN, pentru a-I inlocui cu personaje mai "flexibile', crescute in politica de el, de la Roberta Anastase la Gheorghe Flutur sI Theodor Baconschi.

Primele alegeri ale PDL dupa 6 ani au fost transate categoric in mometul in care Traian Basescu, sosit, in spiritul Constitutiei care il obliga sa fie "echidistant', pe scena de la Palatul Parlamentului, si-a sters cu mana lacrimile de pe obraji, cerand, cu plans in glas, celui care pierde, adica Blaga, sa nu ii intoarca spatele celui care castiga, adica Boc, asa cum lui insusI i-a intors spatele Petre Roman, cand a castigat Conventia din 2001. "A fost un moment de satisfactie politica, dar am si o mare insatisfactie, atunci cand cel care pierduse, cand i-am intins mana, a intors spatele. Sa nu faceti asta diseara", a spus Basescu, cu ochii in lacrimi. Dupa care i-a dat lui Blaga lovitura de gratie, cerandu-le pedelistilor sa voteze pentru "continuarea reformelor', adica pentru Boc, sI a sugerat pericolul ruperii partidului din cauza lui Vasile Blaga. "Mi-as dori mult ca aceasta conventie care va lua decizii politice extrem de importante sa nu creeze dubii asupra determinarii acestui partid de a continua. Aveti obligatia sa continuati linia politica de pana acum. Aveti obligatia sa dati semnalul responsabilitatii pentru tara si aveti obligatia ca diseara, dupa ce se numara voturile, sa ramaneti impreuna", a spus Basescu.

InfierbantatI de discursul sefului suprem, sI relaxatI de numarul comic oferit apoi de candidatul-bufon Toader Paleologu, pedelistii nu au mai gustat mesajul dur sI reformist al lui Vasile Blaga, care le taia din avantul festivist sI fericirea aflarii la guvernare avertizandu-I ca se indreapta cu viteza spre dezastru. "Am framantari in aceasta perioada. PDL se comporta ca un tren care merge in viteza catre un pod rupt si, daca nu vom muta macazul la timp, vom avea un accident care va fi accidentul nu doar al nostru, ci si al milioanelor de oameni care cred in noi", a spus Vasile Blaga.

Discursul sau nu a fost gustat de sala sI acest lucru s-a reflectat in votul pentru sefia partidului. Al carui rezultat a fost anuntat in premiera, pe Facebook, de Elena Udrea, maestrul de ceremonii al lui Emil Boc. Premierul a castigat din primul tur presedintia PDL, el obtinand 868 voturi, in timp ce Vasile Blaga a adunat doar 499 voturi, iar Toader Paleologu 24. Totodata, a fost votat sI noul trezorier al partidului, in persoana deputatului de talk-show, Cristian Petrescu, care l-a invins pe colaboratorul lui Vasile Blaga, Alin Albu, detinator al functiei de 6 ani de zile.

Dupa acest moment, toti oamenii lui Traian Basescu au avut drum deschis catre victoria totala. De la Parlament, Emil Boc a plecat la Palatul Cotroceni, sa-I multumeasca presedintelui pentru sprijinul neprecupetit, iar Vasile Blaga sI oamenii saI s-au reunit la sediul din Modrogan, sa stabileasca ce fac mai departe, dupa infrangerea rasunatoare. Decizia luata in urma sedintei nocturne a fost ca echipa lui Blaga sa renunte la candidaturile pentru functiile de vicepresedintI sI secretar general. Cristian Boureanu, Constantin Ostaficiuc, care s-au inscris pentru postul de prim-vicepresedinte al PDL, si Cezar Preda, care se inscrisese pentru cel de secretar general, si-au retras candidaturile. A ramas in cursa doar Sorin Frunzaverde, pentru functia de prim-vice, pe care a sI castigat-o ieri, cu peste 1100 de voturi.

Din tabara lui Boc, imprastiata la doua petreceri mamut organizate de baronii Falca sI Florin Popescu la doua restaurante din Bucuresti, a venit peste noapte sI o oferta "generoasa' pentru Vasile Blaga, sI anume ca acesta sa preia totusI in partid functia de lider al grupului de senatori al partidului, astfel incat sa ramana membru al Biroului Permanent de Conducere. Blaga a refuzat insa, preferand sa se alature colegilor saI din tripleta BVB, Berceanu sI Videanu, ramasI sI ei fara functii. Singura concesie pe care a facut-o Blaga catre cel care l-a invins a fost sa-I dea asigurari oficiale ca nu va rupe partidul. " Vreau sa-i garantez lui Emil si partidului ca niciunul care m-au votat astazi sau noi care am depus acest proiect politic in care au crezut nu vom pleca din partid", a spus Blaga.

Ramane insa o suspiciune asupra optiunilor viitoare a aripii Blaga, mai ales ca liderii USL au lansat chiar ieri un apel catre fostii lideri ai PDL, mazilitI prin votul de sambata, de a se alatura Opozitiei. De altfel, presedintele PC, Daniel Constantin, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa, ca majoritatea se va schimba la Senat in perioada urmatoare, el sustinand ca cel putin un senator PDL si-a dat acordul de a trece la opozitie.

Discutii fara rezultat privind inlocuirea lui Boc
O clarificare va fi facuta cu siguranta daca Emil Boc isI va onora promisiunea facuta in fata lui Traian Basescu, aceea de a-si da demisia de la Guvern, pentru a putea fi desemnat un premier technocrat. Surse din PDL sustin ca acest lucru s-ar putea intampla la finalul saptamanii, Elena Udrea anuntand ca subiectul va fi luat in discutie de noua conducere a partidului. La investirea noului Guvern de catre Parlament, votul grupului Blaga va fi decisiv pentru validarea viitorului Cabinet.

De altfel, Emil Boc si Vasile Blaga, insotiti de o echipa restransa de sustinatori, s-au intalnit ieri dimineata cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni. Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro tema discutiei a fost schimbarea premierului. In urma intalnirii nu s-a luat nicio decizie, discutiile fiind centrate pe cat de oportuna este inlocuirea lui Emi Boc din fruntea Exectivului si ce sustinere are in interiorul PDL acesta strategie. Sursele citate sustin ca apropiatii lui Vasile Blaga refuza numirea unui premier independent si pledeaza pentru un sef de Executiv numit politic. In tabara lui Boc, o parte din sustinatorii acestuia refuza numirea unui premier tehnocrat. Purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, sustine ca, de la participarea la Conventia Nationala a PDL, presedintele Traian Basescu nu a avut nicio intalnire cu lideri ai partidului.

"De la participarea presedintelui, in cursul diminetii de sambata, la Conventia PDL, in calitate de invitat, intre seful statului si lideri ai PDL nu a avut loc nicio intalnire", a precizat Valeriu Turcan.

Cum s-a ales... democratic
Liste cu persoanele care ar urma sa fie alese in conducerea PDL, in functiile de prim-vicepresedinte si in cele de vicepresedinte, au fost distribuite ieri, delegatilor democrat-liberali. Una dintre liste cuprinde numele celor care ar urma sa fie votati de delegati pentru cele 15 functii de vicepresedinte PDL, pe lista figurand Ion Ariton, Anca Boagiu, Dorin Florea, Traian Igas, Monica Macovei, Florin Popescu, Mihai Stanisoara, George Scripcaru, Gheorghe Stefan, Elena Udrea, Romeo Raicu, Mircea Hava, Mircea Banias, Gheorghe Albu, Mihaela Popa. Au fost confirmati prin vot aproape toti cei de pe lista cu exceptia lui Ion Ariton, Mircea Banias, si Gheorghe Albu, in locul lor castigand un post de vice Toader Paleologu, Sever Voinescu sI Victor Tarhon. Pe lista pentru cele patru posturi de prim-vicepresedinte figurau Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur si Sorin Frunzaverde, care au si fost alesi.

×
Subiecte în articol: politica