x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a zburat de la Congresul PPE la Consiliul Europei

Băsescu a zburat de la Congresul PPE la Consiliul Europei

18 Oct 2012   •   17:03
Băsescu a zburat de la Congresul PPE la Consiliul Europei
Sursa foto: KARINA KNAPEK / INTACT IMAGES

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns joi la Bruxelles, unde participă la lucrările Consiliului European de toamnă.

Reuniunea Consiliului European are ca obiectiv marcarea progresului înregistrat în implementarea deciziilor adoptate la reuniunea din iunie în domeniul creşterii economice şi pregătirea deciziilor privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, care se vor lua la reuniunea ce va avea loc în decembrie.

Discuţiile se vor concentra asupra măsurilor de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare şi vor avea în vedere, în principal, crearea unui cadru integrat bugetar şi de politici economice. De asemenea, liderii europeni vor aborda şi crearea unei Uniuni Bancare.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Băsescu la Bruxelles fac parte consilierii prezidenţiali Bogdan Mănoiu şi Cristian Diaconescu şi consilierul de stat Bogdan Oprea.

În urmă cu o lună, pe 14 septembrie, Traian Băsescu declara, la Bruxelles, după o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că i-a asigurat pe aceştia că România va fi parte a Uniunii Bancare.

El preciza că argumentul principal pentru care România doreşte să fie parte a Uniunii Bancare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupată de bănci din zona euro. "Nu putem rămâne în afara structurilor de decizie, atâta timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt bănci din zona euro, preponderent", susţinea Traian Băsescu.

Cu aeronava prezidenţială au mers spre Bruxelles, împreună cu Traian Băsescu, şi premierii Sloveniei şi Irlandei, care au participat la Congresul PPE de la Bucureşti.

×