x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, ATAC la revizuirea Constituţiei: Ceea ce se face azi reprezintă un risc de blocare a statului!

Băsescu, ATAC la revizuirea Constituţiei: Ceea ce se face azi reprezintă un risc de blocare a statului!

de Veronica Micu    |    10 Iun 2013   •   15:21
Băsescu, ATAC la revizuirea Constituţiei: Ceea ce se face azi reprezintă un risc de blocare a statului!
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu şi-au preluat azi mandatul la Curtea Constituţională a României, după ce au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Noii judecători îi înlocuiesc pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie. Mandatul este de nouă ani.

Traian Băsescu le-a mulţumit celor trei judecători care şi-au încetat mandatul pentru că şi-au dus la îndeplinire misiunea.

"Mulţumesc celor trei judecători Curţii care azi îşi încetează mandatul pentru înaltele funcţii pe care le-au deţinut. Aţi trecut prin momente dificile alături de ceilalţi colegi şi v-aţi dus la îndeplinire misiunea. Azi, alţi trei judecători se alătură efortului de a menţine statul de drept în liniile sale constituţionale", a declarat Traian Băsescu.

"Nu preget să menţionez că în momentul de faţă Constituţia şi-a pierdut rostul de a fi revizuită. Azi se elaborează o nouă Constituţie, una care începe să nu mai semene cu legea legilor. Ceea ce se face azi nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului. Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum sau multe alte detalii în care deja s-a intrat. Proiectul actual nu înseamnă simplificarea statului, ci complicarea lui.

Exprim acest punct de vedere pentru că am şi o altă îngrijorare: dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj, făcându-se abstracţie de prevederile din articolul 1, articolul 2, articolul 60 din Constituţie. Cred că sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumurile exprimă suveranitatea poporului, exact aşa cum spune în Constituţie. Aceasta este una din marile mele îngrijorări şi profit că sunt aici toţi judecătorii CCR, cu certitudine voi reacţiona decent, în spiritul Constituţiei, dar voi reacţiona la neluarea în consideraţie a referendumului din 2009", a mai spus preşedintele Băsescu.

×