x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu dă UDMR 8 regiuni şi judeţele Harghita şi Covasna.

Băsescu dă UDMR 8 regiuni şi judeţele Harghita şi Covasna.

de Aniela Nine    |    21 Iun 2011   •   21:00
Băsescu dă UDMR 8 regiuni şi judeţele Harghita şi Covasna.

Presedintele Traian Basescu a facut publica miercuri seara oferta facuta conduce­rii UDMR in privinta reorganizarii teritoriale in discutiile de la Cotroceni de marti. Declaratiile lui Basescu au venit in contextul in care liderul UDMR, Marko Bela, declarase ieri unei televiziuni maghiare ca PDL ar fi dispus sa accepte o situatie speciala pentru secuime, cu referire la cele doua judete Harghita si Covasna. Invitat la B1 TV, Basescu a negat varianta propunerii celor 8 judete plus unul alcatuit din Harghita si Covasna, sustinand ca sunt minciuni.

In schimb, presedintele a anuntat care a fost 'oferta maximala' facuta UDMR – sa se formeze 8 judete mari plus cele doua actuale, Harghita si Covasna, si s-a aratat chiar dispus sa faca publica stenograma discutiilor pentru credibilitate. 'Pot pune la dispozitie stenograma discutiilor de la Cotroceni, daca sunt de acord par­tenerii. Am spus ce se poate intampla maximal. Daca nu vreti sa organizati teritoriul pe judete mari, oferta este ca cele doua judete, Harghita si Covasna, sa ramana asa cum sunt. Este varianta 8 plus 2 si este maxim ce puteti obtine! V-a lasat Dumnezeu in Harghita si Covasna si asa ramaneti, dar asta este maxim ce puteti obtine!', a prezentat Basescu felul in care i-a ofertat pe liderii UDMR. El a explicat ca, intr-o astfel de organizare, cele doua judete ar ramane dependente de finantarea de la Guvern, iar celelalte ju­dete mari s-ar duce direct pentru finantare la Bruxelles.

Presedintele a exclus insa posibilitatea ca si celelalte trei judete importante pentru UDMR, Salaj, Bihor si Satu Mare sa fie cuprinse intr-un singur megajudet, asa cum solicitase Uniunea.

In cazul in care UDMR nu va accepta aceasta oferta 'maximala' a presedintelui, pe care trebuie sa o discute sambata in CRU, Traian Ba­ses­cu a spus ca se va face doar o re­forma administrativa.'Abordarea mea e urmatoarea: am cautat sa gasesc intelegere la opozitie pentru un compromis. Nu mi-au dat aceasta san­sa. Atunci trebuie sa gasesc o formula cu Emil Boc ca actuala coalitie sa accepte reorganizarea teritoriala care a devenit vitala pentru Romania. Daca refuza, oricum se trece pe reorganizare pe judete mari a deconcentratelor minis­terelor, nu mai facem reforma admi­nistrativa, ci cea a deconcentratelor, si asa nu mai e motiv sa plece UDMR de la guver­na­re', a spus Basescu.

Cat priveste nelinistea etnicilor maghiari ca, prin reorganizarea judetelor, isi vor pierde drepturile castigate la un moment dat, cum ar fi utilizarea placutelor bilingve acolo unde prezenta etnicilor in judet este de 20%, Basescu a sustinut ca acestea ar putea fi 'rezolvate' ulterior, prin modificarea legii administratiei locale. 'Eu sunt pregatit sa le spun: Da, hai sa gasim solutii, dar nu in aceasta lege. Trebuie sa vina Legea administratiei publice locale si putem clarifica acolo: unde ati avut placute, raman placutele chiar daca se schimba procentul populatiei, acolo unde ati avut inspectoratul cu 30% in­spec­tori de limba maghiara, veti avea inspectori de limba maghiara in scoli­le de limba maghiara din acest judet. Trebuie gasita o formula sa nu le cre­ezi sentimentul ca le iei din ce au ob­ti­nut si cred ca avem aceasta obli­ga­tie ca majoritari', a explicat Basescu.

In privinta Statutului minori­tatilor, alta lege importanta pentru UDMR, presedintele le-a mai aratat o data zaharelul liderilor maghiari, aruncand alta oferta: adoptarea la pachet prin asumare a statutului minoritatilor cu reorganizarea in 8 judete. 'Eeeee, asumarea pe statutul mino­ritatilor se poate face daca se face odata cu reorganizarea adminis­trativa, a spus presedintele izbucnind in ras. Altfel, in procedura parlamen­ta­ra, a avertizat Basescu, nu cred ca va fi adoptat. E un pachet. Nu poti in politica sa faci mereu cadouri. Sunt pachete pe care partidele in politica se inteleg', si-a transmis mesajul catre UDMR Traian Basescu.

×