x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Dragnea şi Nicolae ştiu că regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea banilor din străinătate

Băsescu: Dragnea şi Nicolae ştiu că regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea banilor din străinătate

28 Feb 2019   •   16:08
Băsescu: Dragnea şi Nicolae ştiu că regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea banilor din străinătate

Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a comentat joi iniţiativa legislativă depusă la Parlament de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae referitoare la modificarea statutului BNR, apreciind că cei doi "ştiu că adesea regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate în străinătate".

"Oare se pregăteşte instalarea unei dictaturi? Poate în perspectiva pierderii alegerilor din 2020? Ultima frământare a lui Dragnea şi a şoferului lui Voicu (senatorul Şerban Nicolae) a devenit rezerva de aur a României, adică aducerea în ţară a celor 60 de tone de aur depozitate în banca Angliei cu scopul de a fi "văzute" de toată lumea, ca un element de credibilitate a ţării. Nu cred că este atât de prost informat încât să nu ştie că pentru investitori şi băncile care ne împrumută expunerea rezervei de aur şi a rezervelor valutare este esenţială pentru credibilitatea României. Şi atunci ce l-o fi lovit de vrea aurul la Bucureşti? Am o singură explicaţie: (...) Dragnea şi (...) Şerban Nicolae ştiu că adesea regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate în străinătate, fie că este vorba de aur, conturi în valută sau alte active, prin decizii unilaterale ale statelor democratice până la restabilirea funcţionării statului de drept. Oare se pregătesc Dragnea, Nicolae şi clica lor să impună prin legi un regim dictatorial în perioada următoare şi de teama sancţiunilor vor să aducă rezerva de aur în ţară? Mă întreb şi eu...", a scris Băsescu pe Facebook.

Miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Proiectul - care modifică Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României - mai prevede că BNR va urmări menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României şi, dacă există pericolul diminuării rezervelor, să prezinte un raport Parlamentului şi Guvernului.

Textul propune ca BNR să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

De asemenea, este introdus un text nou, potrivit căruia "din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice". AGERPRES

×
Subiecte în articol: traian basescu