NEINVITAT? ● Preşedintele a ratat aniversarea regală
Preşedintele Traian Băsescu a explicat ieri în termeni grosolani
absenţa sa de la aniversarea nunţii de diamant a Regelui Mihai şi a
Reginei Ana: "N-am avut în program nunta de diamant. O aştept pe a
mea". Participanţii susţin că nu a fost de fapt invitat.
NEINVITAT? ● Preşedintele a ratat aniversarea regală
Preşedintele Traian Băsescu a explicat ieri în termeni grosolani absenţa sa de la aniversarea nunţii de diamant a Regelui Mihai şi a Reginei Ana: "N-am avut în program nunta de diamant. O aştept pe a mea". Participanţii susţin că nu a fost de fapt invitat.
Reprezentanţi ai 14 familii regale europene au participat marţi seară la aniversarea cuplului regal. Printre ei Regina Sofia a Spaniei, Regele Simeon II şi Regina Margareta ai bulgarilor, Regele Constantin II şi Regina Ana-Maria ai elenilor, Principele Lorenz al Belgiei, Ducele Amedeo şi Ducesa Silvia de Savoia-Aosta (Italia). Li s-au alăturat premierul Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Valeriu Anania, şi episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanu, apoi Petre Roman, Dinu Patriciu sau Dan Voiculescu. Absenţa preşedintelui României, Traian Băsescu, a sărit în ochi. Întrebat ieri de jurnalişti, şeful statului a dat un răspuns ieşit din orice protocol faţă de un fost şef de stat, cu atît mai mult cu cît e vorba despre Regele Mihai: "N-am avut în program nunta de diamant. O aştept pe a mea".
Participanţii la eveniment susţin însă că preşedintele nu a fost invitat. Lucru pe care Casa Regală nici nu-l confirmă, nici nu-l infirmă. Adriana Lungu, coordonator PR al Casei Regale, a refuzat să comenteze situaţia şi a spus că Biroul de Presă nu deţine informaţia dacă preşedintele a fost invitat sau nu. Nici alţi reprezentanţi ai Casei Regale nu au putut face această precizare. Este elocvent însă comunicatul Casei Regale prin care au fost anunţaţi invitaţii, iar Preşedinţia României nu figurează printre ei.
Purtătorul de cuvînt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, nu lămureşte nici el situaţia. "Nu sînt autorizat să detaliez răspunsul preşedintelui", ne-a răspuns acesta. Unii participanţi susţin totuşi că familia regală ar fi primit un coş de crini imperiali din partea Preşedinţiei.
ALŢI ABSENŢI. Semnificativă este şi absenţa altor reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, dar şi a unor apropiaţi ai preşedintelui, precum Gabriel Liiceanu (cîndva monarhist şi iniţiatorul unui volum dedicat Regelui) sau Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român.
Regele a sancţionat "ţigănia" din ţară
Relaţia dintre preşedintele Băsescu şi Casa Regală nu este cunoscută ca fiind una tensionată. În 2005, Majestatea Sa a fost invitat să se întoarcă de la Moscova, de la ceremoniile de marcare a 60 de ani de la finalul celui de-al doilea război mondial, în aeronava prezidenţială. În decembrie 2006 a fost invitat la Cotroceni şi a ţinut un discurs la momentul condamnării comunismului. Cu toate acestea, o distanţare a Regelui de Traian Băsescu s-a făcut simţită anul trecut, în timpul suspendării acestuia din funcţie. În timp ce preşedintele suspendat declara că vrea să discute cu foştii şefi ai statului, inclusiv cu Regele Mihai, pentru a vedea dacă pot avea o colaborare, dincolo de interesele partidelor, din partea Casei Regale semnalele nu erau încurajatoare. Reprezentantul Casei Regale în România, Simina Mezincescu, declara că familia regală nu susţine nici una dintre cele două tabere politice care se confruntă, dar că Regele Mihai are totuşi o simpatie pentru premierul Tăriceanu. Regele însuşi caracteriza situţia politică drept "ţigănie" şi avertiza că România îşi poate pierde reputaţia de stat civilizat: "Asta numai democraţie nu este. Să mă ierte cei care cred că asta e democraţie: că pot să urle, să ţipe, să înjure".Citește pe Antena3.ro