x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Băsescu face contrabandă cu Constituţia”.

"Băsescu face contrabandă cu Constituţia”.

de Monica Iordache Apostol    |    02 Iun 2011   •   14:22

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu spune ca modificarea Constitutiei nu este posibila in acest an si nici anul viitor, decat daca intervin "elemente spectaculoase de negociere intre putere si opozitie". Puterea nu are majoritatea parlamentara suficienta pentru a impune modificarea Constitutiei, adica 2/3 din totalul voturilor din Parlament, iar Opozitia nu este dornica sa participe la dezbateri.

In aceste conditii, Lazaroiu a reluat “momeala' lansata de presedinte cu o zi inainte, spunand ca Traian Basescu ar fi dispus sa renunte la doi ani de mandat daca Opozitia accepta sa modifice Constitutia. "Pana la urma se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptati ce a vrut poporul la referendum si eu va dau satisfactie, ca tot ma contestati in fiecare zi si renunt la doi ani de mandat. A sugerat asta presedintele, ca durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din opozitie. As vedea posibil ca presedintele sa ajunga la o astfel de negociere", a declarat Lazaroiu, intr-un interviu pentru RFI. O eventuala demisie a presedintelui cu doi ani inainte de finalul mandatului, adica in 2012, ar provoca organizarea simultana a alegerilor prezidentiale sI parlamentare. Lazaroiu a sustinut ca ar fi chiar in avantajul Opozitei sa accepte modificarile pentru ca ele I s-ar aplica viitorului presedinte al Romaniei, care ar putea fi chiar din partea actualei Opozitii.

Opozitia a reactionat dur la proiectul presedintelui, PSD sI PNL anuntand ca nu vor participa la modificarea Constitutiei “pe picior' sI la tranformarea Romaniei intr-un stat politienesc. "Noi nu am facut contrabanda sau comert cu principiile constitutionale. Nu e «Mai da jupane, mai lasa stapane, hai sa modificam Constitutia daca dai doi ani de mandat». Modificarea Constitutiei nu poate face obiect de tranzactie cu nimeni si cu nimic", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

Initiativa sefului statului a produs insa nemultumire nu numai in randurile Opozitiei, ci sI ale Coalitiei. Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Mate Andras, s-a plans ca nu a existat o consultare intre Presedintie si Coalitie in privinta propunerilor sI a apreciat ca unele din ideile presedintelui sunt desprinse “din anii 50'. “Nu am primit oficial nici macar draftul acestei propuneri de modificare a Constitutiei. Lipseste majoritatea si cred ca in acest mandat mergem cu aceasta Constitutie in continuare. Sunt unele prevederi din aceste propuneri desprinse parca din anii '50, cine nu este cu mine este impotriva mea, si din start te pot controla la avere si la tot ce inseamna activitatea personala, ceea ce nu este bine", a spus Mate. Daca tot a fost deschisa discutia privind Constitutia, liderii UDMR reafirma ca doresc modificarea articolului 1 din Constitutie si disparitia notiunii de stat national. Mai mult, seful UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, afirma ca ar trebui introdus "un articol 2, asa cum au facut spaniolii", care sa prevada ca tinutul Secuiesc si alte cateva regiuni "au statut special, in sensul ca au autonomie sporita", sI spune ca in curand ideea de autonomie va deveni la fel de banala sI “haioasa' precum pare acum problema placutelor bilingve.

Liderul Asociatiei ProDemocratia, Cristian Parvulescu, a declarat sI el ca Romania ar urma sa devina un regim prezidentialist in arhitectura institutionala propusa de presedinte "Presedintele se va afla in centrul puterii statului, in jurul sau urmand sa graviteze atat legislativul cat si executivul, iar rolul puterii judecatoresti va fi puternic diminuat prin propunerea de responsabilizare financiara a justitiei", a explicat Pirvulescu.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) nu este de acord cu modificarea art. 126 din Constitutie, potrivit caruia instantele judecatoresti nu se vor mai putea pronunta asupra cauzelor privind politicile fiscale si bugetare."In mod sigur tinta acestei propuneri facute de presedintele Traian Basescu sunt angajatii din invatamant, in cazul carora nu s-au aplicat, printre altele, prevederile Legii 221/2008 sau ale Legii personalului didactic nr 128/1997. In acest context, sindicatele au fost nevoite sa se adreseze instantelor judecatoresti pentru a castiga drepturile cuvenite salariatilor din educatie", se arata in comunicat. Modificarile propuse de seful statului ingradesc puterea judecatoreasca, fiind un atac la principiile democratiei si ale statului de drept, considera FSLI.

×