Liderul actual al PMP, Eugen Tomac, merge chiar mai departe și susține că votanții lui Traian Băsescu vor pune, anul acesta, ștampila pe Nicușor Dan. Până la alegeri însă, Primăria Capitalei s-a apucat să evalueze terenurile și clădirile aflate în proprietate sau în administrare, pregătind un contract de aproape 6 milioane de lei. La Sectorul 1, în schimb, astăzi se așteaptă decizia Curții de Apel București în procesul dintre Clotilde Armand și ANI, în care primărița USR cere anularea raportului de evaluare care, printre altele, i-a adus și un dosar penal. Armand a fost desemnată candidat al USR, PMP și Forța Dreptei pentru un al doilea mandat la Sectorul 1, anunțul fiind făcut de Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor.
Deși nu se mai află pe lista propriului partid pentru alegerile europarlamentare din luna iunie și cu toate că, în urmă cu mai bine de o săptămână, Traian Băsescu își anunța retragerea definitivă din politică, nu au trecut decât câteva zile pentru ca fostul președinte „jucător” să se implice activ în campania electorală privind alegerile locale din vara acestui an. Scos de la „naftalină” în debutul precampaniei electorale, Traian Băsescu a ieșit pe un post de televiziune, anunțând că îl votează pe Nicușor Dan pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Capitalei.
„O să-l vitez pe Nicușor Dan. A avut curaj să intre sub asfalt. Nu mai atârnă cablurile pe stâlpi. Cred că trebuie lăsat să continue”, a precizat Traian Băsescu, adăugând că „Gabriela Firea are o șansă la Primăria Capitalei, dar doar dacă nu candidează Nicușor Dan”.
Nici „urmașii lui Petrov” de la Partidul Mișcarea Populară nu se lasă mai prejos. Eugen Tomac, președintele actual al PMP, declara, tot săptămâna trecută, că voturile bucureștenilor acordate lui Traian Băsescu la alegerile locale din anul 2020 pentru Primăria Capitalei vor merge în acest an la Nicușor Dan. „Bucureștenii văd ce a lăsat în urmă primarul general Traian Băsescu și evident că pe noi ne bucură că Nicușor Dan este un primar la fel de implicat, care nu are nicio emoție în a pune ordine în haosul urbanistic care a dominat Capitala în ultimii ani și care nu se teme de rechinii care tot stau și îl vânează”.
În 2020, „Petrov” insinua că actualul edil a promis trafic de influență
Această ultimă ieșire a lui Băsescu și a urmașilor săi de la PMP reprezintă o ultimă dovadă de „consecvență” din partea fostului președinte al României. În toamna anului 2020, Traian Băsescu a candidat din partea propriei sale formațiuni politice pentru funcția de primar general al municipiului București, aflându-se, atunci, în competiție directă atât cu Nicușor Dan, candidatul USR-PLUS și al Partidului Național Liberal, cât și cu Gabriela Firea, candidatul PSD.
La acel moment, Băsescu l-a atacat dur pe Nicușor Dan, mai ales după ce în spațiul public au apărut unele înregistrări cu celebrele „plicuri” pe care Nicușor Dan le primea de la diverși oameni de afaceri, în calitate de șef de ONG. Băsescu a arătat, legat de acest subiect, că „pentru o astfel de înregistrare, nepotul meu (Dragoș Băsescu - n.red.) a făcut trei ani de închisoare, pentru promisiunea de trafic de influență. Aici discutăm de un trafic de influență direct”.
În urma alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei, din data de 27 noiembrie 2020, Nicușor Dan s-a aflat pe primul loc, în calitatea sa de candidat independent, susținut de USR-PLUS și PNL, cu 282.631 de voturi (42,81 la sută). Pe poziția a doua s-a clasat Gabriela Firea, candidatul PSD, cu 250.690 de voturi (37,97 la sută), în timp ce Traian Băsescu, candidat din partea PMP și europarlamentar în funcție, a obținut 72.556 de voturi (10,99 la sută).
La acest scrutin, s-au prezentat la urne 672.004 alegători cu drept de vot, reprezentând un procent de 36,76 la sută dintr-o listă cu 1.817.726 de cetățeni înregistrați în București, cu drept de vot. În 2024, Nicușor Dan candidează tot ca independent, susținut de nou-înființata Alianță de Dreapta, compusă de USR, PMP și Forța Dreptei (partid condus de Ludovic Orban).
Municipalitatea se pregătește să cheltuiască 1,2 milioane de euro pe evaluatori
În timp ce se pregătește de alegeri, cu sprijinul lui Traian Băsescu și al lui Ludovic Orban, Nicușor Dan se apucă de numărat terenurile și clădirile Primăriei. La data de 6 martie 2024, Primăria Municipiului București a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare conform căruia intenționează să achiziționeze servicii de evaluare imobiliară a bunurilor aflate în domeniul public și cel privat sau în administrarea Municipiului București, precum și a imobilelor ce pot fi achiziționate de Primăria Capitalei de pe piața liberă.
Conform acestei documentații de declanșare a achiziției de servicii, este vorba despre un acord-cadru care se va derula pe o perioadă de patru ani (48 de luni) și care va fi încheiat cu un singur operator economic, fără reluarea competiției. În baza acestui acord-cadru, se vor încheia minimum patru și maximum opt contracte subsecvente.
Contractul vizează evaluarea a minimum 1.065.072 de metri pătrați de terenuri și a minimum 119.000 de metri pătrați de clădiri, respectiv a maximum 2.172.233 de metri pătrați de terenuri și a maximum 337.304 metri pătrați de clădiri. În vederea atribuirii acordului-cadru, Primăria Capitalei va organiza o licitație deschisă, punând la bătaie un buget estimat inițial la 5.000.000 de lei fără TVA, respectiv de 5.950.000 de lei cu TVA inclusă (1.214.285,7 euro), impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Primăria Capitalei mai precizează că va deschide ofertele la data de 11 aprilie 2024.
Potrivit caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, Primăria Municipiului București deține în patrimoniu sau în administrare mai multe imobile, respectiv terenuri și clădiri, „pentru care trebuie stabilită valoarea de inventar”. Din același document mai rezultă că primăria poate vinde bunurile proprietate privată ce fac obiectul contractelor de concesiune în baza unui raport de evaluare întocmit de un expert ANEVAR. Primăria poate, de asemenea, să cumpere de pe piața liberă bunuri imobile „pentru care trebuie stabilit un preț de cumpărare pentru realizarea de noi obiective și noi proiecte, în baza unui raport de evaluare imobiliară”.
În aceste acte se mai precizează că anual trebuie evaluați între 266.261 de metri pătrați și 543.658 de metri pătrați de terenuri și între 29.800 de metri pătrați și 84.326 de metri pătrați de clădiri.
Clotilde Armand, desemnată candidat la Sectorul 1. Astăzi, Curtea de Apel trebuie să dea verdictul în procesul cu ANI
Curtea de Apel București ar trebui să se pronunțe astăzi în procesul în care Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, a cerut în instanță anularea raportului de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (ANI) nr. 49614/G/II din 4 noiembrie 2022. Este vorba despre raportul prin care ANI acuză faptul că Clotilde Armand a semnat mai multe dispoziții prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrației locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, finanțat din fonduri europene, și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 de lei, cu încălcarea Legii 161/2003.
Cele cinci dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare cu până la 30 la sută. Faptele s-ar fi comis începând cu data de 18 februarie 2022.
Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Clotilde Armand a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de articolul 301 din Codul penal.
Procesul a început, încă din data de 13 martie 2023, cu respingerea cererii de suspendare a raportului de evaluare, ca fiind lipsită de interes. Apoi, la termenul din 8 mai 2023, cauza a fost din nou amânată pentru că USR - Organizația Sectorului 1 (filială condusă chiar de Clotilde Armand) a formulat o cerere de intervenție accesorie în dosar, în favoarea primăriței, iar reclamanta trebuia să formuleze un punct de vedere cu privire la această cerere.
În data de 10 iunie 2023, Curtea de Apel București a respins cererea de intervenție accesorie depusă de cei de la USR, ca inadmisibilă. Procesul s-a reluat în 3 octombrie 2023, când judecata a fost din nou amânată, pentru ca ANI să ia cunoștință despre faptul că Clotilde Armand a sesizat Curtea Constituțională. Termenul la care ar trebui să fie pronunțată o soluție pe fond în acest dosar a fost stabilit chiar pentru astăzi, 11 martie 2024.
Anunț făcut de Vlad Voiculescu, sprijinit de PMP și de Ludovic Orban
În prezent, Clotilde Armand are calitatea de suspectă în acest dosar penal deschis de ANI la Parchet și, cu toate acestea, ea candidează pentru un al doilea mandat la conducerea Primăriei Sectorului 1 din București. Armand a fost desemnată drept candidat oficial al Alianței Dreapta Unită, adică USR, PMP și Forța Dreptei, anunțul fiind făcut de însuși Vlad Vasile Voiculescu, la rândul său urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID-19, cu un prejudiciu estimat la un miliard de euro.
„Am demonstrat că se poate conduce o primărie corect. Am demonstrat că primarul nu mai poate fi șantajat și este în slujba cetățenilor 24/7, nu în slujba unor firme transpartinice și a unor interese ascunse. Cetățenii văd că democrația funcționează”, a precizat primărița suspectă penal, după ce a fost desemnată drept candidat oficial.
Interesant este că și Eugen Tomac, președintele partidului lui Traian Băsescu, a precizat că o susține pe Armand. „Noi, PMP, ne-am alăturat din prima echipei lui Clotilde Armand și rămânem loiali acestui proiect”, a declarat acesta.
La fel de interesant este că Armand este și candidatul partidului lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, la Primăria Sectorului 1. Antonel Tănase, ex-trezorier al PNL, actual trezorier al Forței Dreptei și ex-secretar general al Guvenului Orban, a felicitat-o pe Armand pentru „lupta împotriva mafiei din Sectorul 1”.
Săptămâna trecută, Clotilde Armand a anunțat că Primăria Sectorului 1 se închide, pentru că nu mai are bani de funcționare. Ea a dat vina pe consilierii PNL și PSD, care „au luat banii de la funcționarea primăriei și i-au dat la Catedrala Mântuirii”. Nu ar mai funcționa registratura, serviciile publice, internetul și paza.