x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu i-a salvat autoritatea lui Boc

Băsescu i-a salvat autoritatea lui Boc

de Adriana Duţulescu    |    02 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că plecarea PSD de la guvernare nu este un lucru bun, dar este departe de a fi o tragedie, iar Guvernul poate funcţiona. Potrivit lui Băsescu, premierul Emil Boc trebuie în perioada următoare să încerce să identifice în Parlament o majoritate pentru susţinere şi pentru a putea funcţiona, sperând ca acest lucru să nu dureze 45 de zile. El a spus că situaţia actualului Guvern, din care, în acest moment, face parte doar PD-L, nu trebuie confundată cu cea a unui cabinet demisionar sau care se confruntă cu o moţiune de cenzură trecută de Parlament. "În momentul de faţă, PD-L se află, practic, singur la guvernare (...) Practic, deşi avem o restrângere masivă a numărului de demnitari la nivel executiv, practic, Guvernul, în conformitate cu Constituţia, este în deplinătatea capacităţii sale de exerciţiu, fie că vorbim despre emiterea de hotărâri de guvern, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă, proiecte de lege transmise spre Parlament sau posibilitatea de a-şi angaja răspunderea. De asemenea, nu este afectată sub nici o formă gestionarea resurselor financiare ale bugetului de stat", a subliniat Băsescu legalitatatea noului Guvern.

El a explicat că un ministru care discreditează fără probe şi cu anticipaţie un proces electoral nu are ce căuta în Guvern. "Eu am cerut verificarea contractării autocarelor pentru 22 noiembrie şi 6 decembrie de către partide sau firme apropiate partidelor sau persoane fizice apropiate partidelor şi nu a fost găsit nici măcar un caz, cel puţin până în momentul de faţă. Vă asigur că au fost verificate cam toate unităţile de transport. Nu există nici un caz de suspiciune că mijloace de transport au fost angajate în vederea mişcării alegătorilor de la o secţie de votare la alta. Acest lucru agravează abordarea nesinceră şi lipsită de responsabilitate a ministrului Nica", a mai spus Băsescu. Şeful statului nu a exclus varianta ca, dacă Dan Nica a fost de bună-credinţă, să fi fost "păcălit de vreun subordonat extrem de zelos", dar că ar fi avut obligaţia să recunoască imediat acest lucru.

Totodată, Traian Băsescu îşi asumă Guvernul minoritar al PD-L şi susţine că a acceptat demiterea lui Dan Nica şi forţarea, indirectă, a ieşirii PSD de la guvernare, pentru ca să nu "pulverizeze" autoritatea lui Emil Boc. "Orice respingere a unei remanieri nu numai că este neconstituţională, dar pur şi simplu pulverizează autoritatea primului-ministru în interiorul echipei guvernamentale, lucru pe care eu cred că nici un preşedinte nu l-ar face", a spus preşedintele. "Una din obligaţiile fundamentale ale Cabinetului este să probeze capacitatea de a reduce costurile la nivelul aparatului central", a mai spus Băsescu. "N-aş vrea să văd că funcţii de secretari de stat se umplu cu clientelă politică", a precizat el.

×
Subiecte în articol: politic