x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "În România nu va exista niciodată autonomie teritorială"

Băsescu: "În România nu va exista niciodată autonomie teritorială"

02 Feb 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, el subliniind că potrivit art. 1 din Constituţie ţara noastră este stat naţional, unitar şi suveran.



Preşedintele Băsescu a fost întrebat în conferinţa de presă comună susţinută cu omologul său ungar, Laszlo Solyom, dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască şi dacă da, când va fi posibil acest lucru.
'Dacă mă întrebaţi de termen vă pot spune: niciodată. Asta pentru că România este definită ca stat unitar, naţional şi suveran şi nu cred că vreun politician român ar avea altă abordare decât Constituţia României', a subliniat preşedintele Băsescu.

El a menţionat că niciodată România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, însă a spus că ţara noastră susţine fără rezerve drepturile individuale ale minorităţilor. 'Asta înseamnă dreptul de a studia în limba maternă, dreptul de a-şi păstra şi dezvolta cultura, precum şi dreptul la reprezentarea politică a minorităţilor în Parlament. Toate acestea sunt în România drepturi efective', a spus şeful statului.

El a menţionat că în ţara noastră sunt recunoscute 19 minorităţi naţionale, iar în baza legii toate sunt reprezentate în Parlament.

'Este un drept garantat oricărei minorităţi recunoscute în România. Eu sunt unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai creşterii autonomiei comunităţilor locale, lucru care sper că va reprezenta o prioritate a actualului Guvern', a spus Băsescu.

El este de părere că în mod egal toţi cetăţenii români au nevoie de un grad ridicat de autonomie.
'Comunităţile locale au dreptul dar şi nevoia unui nivel mai ridicat de autonomie decât este în prezent. În mod egal, români, maghiari, ucraineni, sloveni, cehi, au nevoie de un nivel mai mare de autonomie', a arătat Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele Ungariei a fost întrebat cum comentează declaraţia potrivit căreia în România nu va exista autonomie teritorială şi culturală. Solyom a răspuns că între România şi Ungaria relaţiile sunt bune, dar asta nu înseamnă că nu pot exista şi opinii diferite.

Solyom a menţionat că niciodată nu a pus la îndoială faptul că politica României faţă de minorităţile naţionale nu ar corespunde normelor UE. Solyom a adăugat, însă, că în unele state europene este recunoscută autonomia teritorială, iar în altele nu.
'Este dreptul suveran al fiecărui stat de a recunoaşte sau nu acest principiu, iar Ungaria va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România, bineînţeles în limitele Constituţiei României', a spus Solyom.

El a mai arătat că drepturile culturale ale minorităţii maghiare din România sunt recunoscute, însă nu li se spun drepturi colective.

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a mai spus că ţara noastră îndeplineşte toate standardele cerute de UE în tratamentul pe care-l aplică minorităţilor naţionale.


'Subliniez că deşi încă sunt destule lucruri ce vor trebui făcute în timp pentru cele 19 minorităţi recunoscute oficial în România, nu există nicio analiză care să pună sub semnul întrebării politica României faţă de minorităţi', a afirmat Băsescu.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: basescu politic romania