Seful statului i-a atacat, la Radio Romania Actualitati, pe oficialii BNR pentru ca dau lectii guvernului, dar nu-si asuma responsabilitati executive. Ultima “lectie' venise chiar cu o zi inainte de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acesta recomandandu-le politicenilor sa nu promita ceea ce nu pot respecta. "BNR e un continuu profesor. Ia intrebati pe vreunul din ei daca vrea sa fie ministru al Finantelor sau prim-ministru", a spus seful statului la RRA. El a facut aceasta declaratie in contextul in care vorbea despre faptul ca sunt foarte multi care "dau lectii la televizor", dar, daca vrei sa ii inviti sa isi asume o responsabilitate, nu accepta. E foarte usor sa dai din gura", a sustinut Basescu. El a mai spus ca sunt in PDL politicieni care "ii dau lectii premierului, dar uita cand l-au blocat", referindu-se la masura de majorare a TVA luata in defavoarea reducerii temporare a pensiilor. "Toti incruntatii si toate doamnele incruntate", cand a spus de reducerea pensiilor, "aveau spume si prin ochi le ieseau si prin urechi si peste tot", a mai spus Basescu. Dupa afirmatiile sefului statului, Adrian Vasilescu, consilier al sefului BNR a precizat ca guvernatorul Mugur Isarescu si-a asumat o data obligatiile de prim-ministru, in perioada 1999-2000.
Seful statului a mai anuntat, tot la RRA, ca proiectul noii Constitutii va fi trmis Legislativului pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare. Presedintele a declarat ca potrivit proiectului, Parlamentul ar urma sa fie obligat sa acorde votul de investitura pentru un nou Guvern in termen de zece zile de la nominalizarea premierului. Presedintele a explicat ca astfel vrea sa preintampine ceea ce s-a intamplat la nominalizarea lui Liviu Negoita, in 2009, cand parlamentarii, inaintea alegerilor prezidentiale, au tot amanat audierile ministrilor propusi, timp de o luna de zile, iar votul de investitura nu a mai fost dat. O alta obligatie care ar putea fi instituita prin noua Constitutie este aceea a presedintelui sI a premierului de a se consulta in privinta ministrilor care urmeaza sa fie schimbati. Traian Basescu a explicat ca, in proiectul pe care il va propune, se stipuleaza ca "presedintele si premierul trebuie sa se consulte si sa ajunga la o concluzie asupra numelui celui care trebuie sa ajunga in Guvern". Presedintele a adaugat ca, astfel, Constitutia ii obliga sa ajunga la consens in privinta remanierilor. Potrivit lui Traian Basescu, noua Constitutie ar trebui sa aplice rezultatul referendumului din 2009, cu privire la Parlamentul unicameral cu 300 de membri. In opinia sa, un Parlament unicameral "nu este cu nimic mai putin democratic" decat Parlamentul bicameral.
Seful statului a anuntat ca trebuie sa gasit “un moment de oarecare liniste' pentru a transmite proiectul Consiliului Legislativ, Curtii Constitutionale, apoi Parlamentului, urmand ca in vacanta de vara sa fie analizat de comisia parlamentara speciala. Proiectul trebuie insa adoptat de Parlament cu votul a doua treimi din numarul toatal al senatorilor sI deputatilor, majoritate calificata pe care insa actuala putere nu o are.
Seful statului a mai declarat la RRA ca nu a discutat cu Emil Boc despre remanierea guvernamentala sI a spus ca zvonul referitor la o eventuala remaniere este "speculatie la zi", un "vis al unora care cred ca se schimba guverne sau se remaniaza prin televiziuni".
De asemenea, Basescu a confirmat ca Laurentiu Mironescu, fostul secretar de stat din MAI avea certificat ORNISS. "Ne-am obisnuit ca cineva trebuie sa raspunda pentru altcineva. Fiercare trebuie sa raspunda pentru faptele lui. Inteleg ca domnul secretar general al MAI a primit aviz ORNISS. Daca era ceva de spus, trebuia spus in ianuarie", a mai declarat Traian Basescu, sugerand ca vinovati in acest caz sunt cei care acorda astfel de certificate pentru acces la documente secret de stat, in cazul MAI, fiind vorba despre DIGIPI.