x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "În Strategia Guvernului nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor"

Băsescu: "În Strategia Guvernului nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor"

de Agerpres    |    12 Aug 2011   •   13:53
Băsescu: "În Strategia Guvernului nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor"

In Strategia fiscal-bugetara guvernamentala nu scrie nimic despre inghetarea pensiilor, a declarat, azi, la Mangalia, presedintele Traian Basescu.

"In strategie nu scrie nimic despre inghetarea pensiilor. In strategie scrie doar despre cei din grupele I si II de munca, ce s-au pensionat dupa anul 2001, ca nu pot incepe platile suplimentare pentru ei din anul 2012, asta scrie cert in strategie. (...) Si este indreptatit oarecum pensionarul, care s-a pensionat dupa 2001, sa spuna "da' mie de ce", pentru ca la 1 ianuarie s-au marit pensiile la 1,4 milioane de pensionari care au lucrat in categoria I si II de munca si s-au pensionat inainte de 2001. In momentul de fata, datorita deficitului foarte mare pe care il are bugetul de pensie, se amana plata diferentei de pensii pentru cei din grupele I si II de munca, ce s-au pensionat dupa 2001, asta scrie in strategie", a declarat seful statului, aflat intr-o vizita la Santierul Naval Mangalia.

El a avut un mesaj si pentru bugetari.

"Bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru: ca sunt prea multi. Avem 1,2 milioane de bugetari si trebuie redus numarul bugetarilor. Trebuie sa reducem cheltuielile de functionare a statului, daca vrem sa fim un stat viabil, care sa nu inghita resursele pe care le produce economia romaneasca", a spus Traian Basescu.

Potrivit acestuia, fondul de pensii si functionarea statului sunt cei doi mari consumatori, alaturi de ajutoarele sociale.

"Trebuie sa stim un lucru limpede: Romania imprumuta bani pentru plata bugetarilor si pentru plata pensiilor. Pentru pensii imprumutam anul acesta 3,6 miliarde de euro, dar din afara, pentru salarii imprumutam diferenta pana la 4,8 miliarde de euro, deci nu putem sa ramanem pe pozitia unei tari care isi plateste pensionarii si bugetarii din imprumuturi, pentru ca dam faliment toti, si atunci obligatia noastra este sa diminuam efectul exagerarilor uriase care s-au facut in 2007 - 2008, prin blocarea la acest nivel a cheltuielilor, pentru ca veniturile bugetului de stat sa ajunga din urma cheltuielile", a spus Traian Basescu.

Seful statului a subliniat ca sustine Strategia fiscala a Guvernului pentru ca isi da seama ca nu exista alta situatie.

"N-as vrea sa spun un lucru pe care sa-l considerati lozinca, dar noi acum imprumutam bani pentru pensionari si bugetari, sacrificand generatia care urmeaza sa intre in viata. Or, este o responsabilitate morala, daca vreti, si n-as vrea sa interpretati ca vreau sa pun pensionarii impotriva tinerilor, dar e o realitate pe care trebuie s-o privim in fata, sa ne-o asumam si sa incercam sa o corectam", a spus presedintele.

×