x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Încercarea disperată a liberalilor şi a USR-ului de a confisca aceste proteste nu este în regulă

Băsescu: Încercarea disperată a liberalilor şi a USR-ului de a confisca aceste proteste nu este în regulă

12 Dec 2017   •   05:54
Băsescu: Încercarea disperată a liberalilor şi a USR-ului de a confisca aceste proteste nu este în regulă
Sursa foto: DIANA OROS

Senatorul Traian Băsescu, preşedintele PMP, a declarat luni seara, la România TV, că prezenţa politicienilor la proteste politizează mişcările de stradă spontane şi poate genera ripostă politică iar prezenţa unor liberali şi a unor membri USR afectează credibilitatea protestatarilor.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să meargă la proteste, Băsescu a răspuns că "nu are ce căuta preşedintele".

"Nu-i rolul unui preşedinte să se pună în fruntea protestelor. Un preşedinte poate merge (...) şi te duci şi ţii un speech acolo, să nu spună că au venit degeaba (...), dar nu-i treaba preşedintelui. Sunt momente în care poţi detensiona dacă te duci să spui două cuvinte (...). Însă nu are ce căuta preşedintele, cum eu cred că încercarea disperată a liberalilor şi a USR-ului de a confisca aceste proteste nu este în regulă. Pentru că până la urmă le politizează şi permit, generează ripostă politică de data asta, afectând credibilitatea protestatarilor care vin de bunăvoie, din partea PSD-ului şi a ALDE. Asta fac", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedintele a subliniat că o mişcare de stradă trebuie lăsată liberă şi că oamenii politici nu au ce căuta la un miting neautorizat.

"Eu n-am n-am să încerc niciodată să confisc o mişcare de stradă, ea trebuie lăsată liberă şi este neacuzabilă atâta timp cât nu este condusă politic. Ce au făcut începând de ieri după părerea mea este o mişcare greşită, au sărbătorit lansarea unui nou lider al opoziţiei, a domnului Cioloş, într-o mare manifestare. Asta-i imaginea pentru mine şi PSD-ul îi va sancţiona pentru asta. Este o greşeală. Mişcările spontane trebuie lăsate spontane. Atâta timp cât sunt acolo oameni politici, întrebarea este cum vă permiteţi voi, oameni politici, să mergeţi la o manifestare fără autorizaţie? Unor oameni liberi le mai treci cu vederea faptul că spontan, după ce au venit de la serviciu, au servit masa cu copilul, îl iau de mână şi 'hai, mamă, în Piaţa Victoriei, să vezi democraţie'. Dar ce caută oameni politici la un miting neautorizat, cât de jos trebuie să coboare un om politic să facă lucrul acesta?", a adăugat Băsescu.

Preşedintele PMP a catalogat drept "ridicol" faptul că USR şi PNL au depus amendamente la legile justiţiei, dar nu sunt de acord cu legile în cauză.

"Când cineva are o majoritate (...) aici eu i-aş atenţiona că trebuie să înţeleagă şi un anume joc tactic. Spre exemplu, trebuie să fii foarte ridicol să ai 47 de amendamente aprobate la statutul judecătorilor şi procurorilor şi pe urmă să spui că nu eşti de acord cu legea. USR are 47 amendamente aprobate, PNL are nouă amendamente aprobate. Cât de lipsit de fler politic să fii, ştiind care-i ţinta PSD, să nu-i laşi singuri împreună cu ALDE în comisie şi să te duci şi mai pui şi amendamente? Şi ăştia, sigur, vulpoi bătrâni, au spus 'da, da, chiar le aprobăm'. (...) Deci, cât de naiv să fii? Singura soluţie în care opoziţia câştiga era dacă (...) niciun parlamentar din opoziţie să nu fi fost în comisie", a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat de ce PMP nu a participat la întâlnirea de duminică între lideri PNL, USR şi fostul premier Dacian Cioloş, Băsescu a spus că el nu ar fi mers. "Nici nu ne-a chemat cineva. Sigur că nu m-aş fi dus lângă Cioloş şi Sică Mandolină, dar îl trimiteam pe Tomac (...). Dacă ar fi dat un telefon, vă asigur că ori Tomac ori Vali Steriu erau acolo", a mai declarat Băsescu. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: traian basescu