x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu la Beijing - China promite ajutor Romaniei

Basescu la Beijing - China promite ajutor Romaniei

de Oana Stancu Zamfir    |    29 Mar 2006   •   00:00
Basescu la Beijing  - China promite ajutor Romaniei
Corespondenta din Beijing
Vizita de stat pe care presedintele Traian Basescu a inceput-o in urma cu doua zile in China si-a intrat ieri in componenta la nivel inalt, seful statului fiind primit de presedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao.

Doua sute de membri ai garzii de onoare si aproape inca atatia ai fanfarei militare i-au dat onorul lui Traian Basescu in strigate de lupte, specifice protocolului chinez, seful garzii fluturand o sabie pana aproape de scena din holul Salii Mari a Poporului, unde se aflau cei doi sefi de stat. Afara, in jurul Pietei Tienanmen, circulatia fusese blocata cu o ora mai devreme. Spre deosebire de tonul onorurilor militare, cel al discutiilor din plenul celor doua delegatii a fost insa la pol opus. Romania a dat asigurari Chinei ca relatia celor doua state nu va fi afectata de integrarea sa in UE si NATO. China, la randul sau, a promis sa ajute Bucurestiul sa-si micsoreze deficitul comercial, marind importurile din Romania. Presedintele Hu Jintao a anuntat chiar ca va trimite guvernului o lista cu marfuri pe care China este interesata sa le importe. "Avand in vedere deficitul balantei comerciale, guvernul Chinei, din proprie initiativa, a stabilit trecerea la o politica de diminuare a deficitului, dand prioritate bunurilor achizitionate de pe piata romaneasca, stabilind o lista de marfuri pe care sa le importe din Romania", a explicat presedintele Basescu. Schimburile comerciale dintre Romania si China au fost anul trecut la nivelul a circa 1,9 miliarde de euro, din care insa 1,5 exporturi ale Chinei si doar vreo 400 de milioane ale Romaniei in China. Ca atare, ieri Autoritatea Nationala a Vamilor si Agentia Romana pentru investitii straine au incheiat protocoale cu structurile similiare din China pentru a ajuta investitiile in Romania, partea romana discutand inclusiv despre simplificarea acordarii de vize pentru oamenii de afaceri chinezi.

DIPLOMAT. Seful statului chinez a refuzat sa deschida el subiectul aflat intr-un oarecare litigiu intre cele doua tari. Este vorba despre contractele pentru centura de nord a Bucurestiului si pentru podul din Braila, incheiate fara licitatie, fapt care constituie o problema in relatia Romaniei cu UE. Subiectul a fost abordat de Traian Basescu, el aratand ca vor fi cautate modalitati de ajustare a contractelor pentru ca ele sa poata fi derulate. Jintao a aratat si el ca a cerut intelegere de la firmele chineze in acest blocaj.

CEREMONIALUL CEAIULUI
Cat timp cei doi sefi de stat au fost prinsi in discutii, doamna Maria Basescu a fost invitata de sotia presedintelui chinez sa viziteze Sala Mare a Poporului, ale carei incaperi reprezinta cele 25 de provincii, plus regiunile autonome si municipiile. In cursul amiezei, doamna Basescu a participiat insa la celebra ceremonie a ceaiului, la o ceainarie din spatele Pietei Tienanmen. Clasicul ceremonial al prepararii ceaiului i s-a parut interesant sotiei presedintelui, care a povestit timid presei si despre muzica pe care a ascultat-o cantata la un instrument cu corzi extrem de vechi, pana cand presedintele a rapit-o protector din fata ziaristilor.

×
Subiecte în articol: basescu politic China