x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu la Shanghai - Grija de tenisii chinezesti

Basescu la Shanghai - Grija de tenisii chinezesti

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Mar 2006   •   00:00
Basescu la Shanghai - Grija de tenisii chinezesti

Corespondenta din Shanghai
Intampinat de copii cu cravate rosii la gat, cu aplauze si saluturi "calduroase" - nu demult o obisnuinta pentru un sef de stat roman chiar la el acasa _, presedintele Traian Basescu si-a inceput ieri vizita oficiala in China.
Corespondenta din Shanghai
Intampinat de copii cu cravate rosii la gat, cu aplauze si saluturi "calduroase" - nu demult o obisnuinta pentru un sef de stat roman chiar la el acasa _, presedintele Traian Basescu si-a inceput ieri vizita oficiala in China.

Seful statului a poposit mai intai la Shanghai, pentru discutii cu oamenii de afaceri, carora le-a propus o rezolvare a problemei tenisilor chinezesti, al caror import este taxat suplimentar in UE. "Uniunea Europeana a adoptat masuri de protectie impotriva unor marfuri produse in China. De aceea, le sugerez oamenilor de afaceri chinezi sa faca investitii directe in Romania, care inseamna investitii directe in UE. Dezvoltarea unor societati care sa realizeze productie in Romania inseamna productie in UE, productie care nu poate fi supusa barierelor", i-a invatat presedintele roman pe afaceristii chinezi. Ispitirea acestora are si un talc: nivelul schimburilor comerciale intre Romania si China anul trecut a fost de 1,9 miliarde de euro, din care insa 1,5 miliarde inseamna importuri ale Romaniei si doar vreo 400 de milioane de euro exporturi in China.

La Forumul de afaceri romano-chinez a participat si o delegatie de oameni de afaceri romani, pe lista invitatilor aflandu-se, printre altii, Tiberiu Urdareanu (UTI). Delegatia afaceristilor a venit insa separat de delegatia prezidentiala.

CAPITAN, NU SOFER. Dupa speeach-urile oficiale, presedintele Traian Basescu a fost el tinta ispitelor. Mai intai, fostul primar a petrecut circa jumatate de ora la centrul urbanistic, admirand proiectele destinate Shanghaiului pana in 2010. Capitanul Basescu a avut si el portia lui de distractie, seful statului neezitand sa se urce la volanul unei ambarcatiuni cu motor si sa navigheze virtual in fata unui imens ecran in care vedea apa si podul pe sub care a reusit sa treaca din prima. Oferta computerului ii permitea lui Basescu sa si sofeze pe un pod din Shanghai, insa presedintele i-a raspuns transant instructoarei: "Eu sunt capitan de vas, nu sofer".

CROAZIERA. Prima seara a presedintelui Traian Basescu in China s-a incheiat cu o croaziera pe Fluviul Galben, la care seful statului si doamna Maria Basescu au fost invitati de primarul din Shanghai, Han Zheng. Micul vas de croaziera nu l-a tentat pe fostul comandant. "Si aici e ca in jurnalistica: una e cand scrii editoriale si alta cand scrii notite mici. In marina e la fel: cand ai comandat o nava de 150.000 de tone, nu treci la «notite mici»", le-a explicat seful statului ziaristilor, asezandu-i galant paltonul pe umeri sotiei.

×
Subiecte în articol: basescu politic