x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, la SRI

Băsescu, la SRI

27 Mar 2009   •   00:00

Prezent ieri la bilanţul SRI, preşedintele Băsescu a lăudat acest serviciu, dar i-a cerut să facă un parteneriat cu Poliţia şi să intensifice supravegherea unor posibile fenomene de influenţare a deciziilor politico-economice.



SRI a împlinit ieri 19 ani de la înfiinţare, ocazie cu care a fost prezentat bilanţul activităţii serviciului pe 2008 la care a fost prezent şi şeful statului. "Am cerut SRI să dea o atenţie deosebită criminalităţii locale. Este clar că în acest domeniu principala misiune o are Poliţia, însă am cerut SRI să facă un parteneriat cu Poliţia, pentru a furniza informaţii necesare în lupta contra infractorilor", a spus Băsescu.

El a mai spus că reformarea SRI, începută în 2005, s-a finalizat în 2008, precizând totodată că pentru demilitarizarea serviciului este necesară adoptarea în Parlament a legilor privind siguranţa naţională. De altfel, şi şeful SRI, George Maior, a subliniat necesitatea adoptării acestui pachet legislativ, în special a statutului ofiţerului de informaţii.

Maior a precizat că aceste legi trebuie adoptate "pentru a putea defini mai clar profilul de carieră a personalului, de la angajare şi până la ieşirea din sistem", arătând că, în munca de informaţii, calitatea oamenilor este decisivă. Şeful statului a remarcat totodată o creştere a calităţii informaţiilor distribuite de SRI, menţionând că în 2008, spre deosebire de alţi ani, analizele efectuate de acest serviciu au avut "zero erori".

 El a mai cerut SRI creşterea capacităţii de supraveghere a unor posibile fenomene de influenţare a deciziilor economice şi politice: "Am atenţionat că, datorită poziţiei noastre geografice, România este extrem de atractivă pentru acţiuni de influenţare a deciziei economice, dar şi a unor decizii politice".

×
Subiecte în articol: politic