x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele. Românii au dreptul să fie în Schengen!

Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele. Românii au dreptul să fie în Schengen!

06 Ian 2011   •   22:58
Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele. Românii au dreptul să fie în Schengen!
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, la TVR 1, că, în problema Schengen, românii nu pot sta precum "râmele", ei având dreptul la respect. Băsescu a  spus că, chiar dacă vom fi acceptaţi sau chiar dacă nu, completând că  e posibil să nu fim primiţi, "eu vreau  să mă bat până la capăt ca să fiu cu constiinţa împăcată că am facut tot ce se putea".

El  s-a arătat dezamăgit, că nu a fost avertizat de colegii săi Nikolas Sarkozy şi Angela Merkel despre intenţia miniştrilor de Interne din Franţa şi Germania de a semna scrisoarea comună, prin care au cerut amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
"Mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu, ori doamna Merkel, ori Sarkozy să spună "uite, noi suntem împotrivă, măcar din solidaritate".  Şeful Statului a susţinut că "e incorectă atitudinea celor doi miniştri (de Interne - n.red.) faţă de România”, dând asigurări că românii nu vor sta "ca râmele, că sunt marile state ale Europei, Franţa şi Germania. Cele 22 milioane de români au dreptul la respect"  a subliniat Băsescu.

"Ori suntem parteneri egali ori nu!”
"Problema nu e de întârziere cu câteva luni, poate fi 2011 în toamnă, problema e actul în sine, abuzul. Ori suntem parteneri egali sau nu. Atunci când se instituie un directorat care spune tu da, tu nu, e de neacceptat. Astăzi i se întâmplă României şi Bulgariei, mâine i se poate întâmpla altui stat mai mic”

Băsescu a hotărât: dacă nu aderăm, renunţăm la contractele cu firma germană EADS!
Traian Băsescu a vorbit şi despre renunţarea la contractele cu firma germană EADS pentru securizarea frontierelor, declarând că  este hotărâre certă şi nu o sugestie. "Aşa vom face (nu vom mai da banii pentru EADS, n.red.) . Tehnologiile pe care noi urma să le achiziţionăm sunt tehnologii de vârf pentru supravegherea graniţelor. Ele nu mai fac parte din obligaţiile noastre . Doream să facem o securizare care să dea confort tuturor statelor. Noi am avut termenul nostru: 14 aprilie, cineva spune nu, atunci ne oprim. Viteza de schimb a tehnologiile în acest domeniu este foarte mare. Nu putem investi fără să avem un termen".

×
Subiecte în articol: traian basescu