x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Băsescu pare dispus să accepte un schimb «stat naţional» – «reorganizarea ţării»„

„Băsescu pare dispus să accepte un schimb «stat naţional» – «reorganizarea ţării»„

02 Noi 2011   •   21:00
„Băsescu pare dispus să accepte un schimb «stat naţional» – «reorganizarea ţării»„

Senatorul Dan Voiculescu averti­zea­za ca lipsa de reactie a autoritatilor romane fata de provocarile pe criterii etnice incurajeaza miscarile extremiste.

'Propunerea UDMR privind modificarea Constitutiei in sensul eli­minarii caracterului de «stat na­tio­nal» este flagrant necons­ti­tu­tio­na­la, incalcand art. 152 din legea fun­da­mentala, care stabileste explicit ca prevederile art. 1 nu pot face obiectul revizuirii. In mod evident, liderii UDMR cunosc imposibilitatea modificarii art. 1 din Constitutie, demersul lor avand motivatii politice, fiind menit sa impiedice disiparea electoratului maghiar catre for­matiunile concurente mai radicale. Insa, lipsa de reactie a autoritatilor romane incurajeaza aspiratiile etnice ex­tremiste.

In ultimii ani, pasivitatea pre­sedintelui Basescu in fata pro­vo­ca­rilor pe criterii etnice a consolidat mis­carile extremiste si, foarte grav, a radicalizat mesajele UDMR. In mod nor­mal, Presedintia ar fi trebuit sa reac­tioneze prompt la pretentiile ne­con­stitutionale ale UDMR. Dar Traian Basescu tace. Este o tacere lasa, pre­sedintelui fiindu-i frica sa-si su­pe­re un partener de guvernare. Cel care a atacat abject repere istorice ale Romaniei, nu are curajul de a apa­ra caracterul «national» al statului roman. Din contra, asteapta sa reac­tio­neze Opozitia, sperand ca o tensio­nare a relatiilor UDMR-USL l-ar aju­ta in negocierile cu UDMR pe proiectul reorganizarii administrative. Specialist in trocuri, Traian Basescu pare dis­pus sa accepte un schimb «stat national» – «reorganizare adminis­tra­tiva», considerand ca retrasarea uni­tatilor administrativ-teritoriale este ultima sansa a actualului regim de a evita o infrangere categorica in 2012', a declarat Dan Voiculescu.

×