x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu poate fi suspendat fără avizul Curţii Constituţionale

Băsescu poate fi suspendat fără avizul Curţii Constituţionale

13 Iun 2012   •   11:36
Băsescu poate fi suspendat fără avizul Curţii Constituţionale

Presedintele Traian Basescu ar putea fi suspendat mai usor, potrivit unei decizii luate de Comisia juridica din Camerei Deputatilor, care a decis ca hotararile Parlamentului sa nu mai poata fi contestate la Curtea Constitutionala. Hotararea va ajunge maine in plenul Parlamentului.

Comisia juridica a adoptat, astazi, raport favorabil la Legea prin care se modifica organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in sensul eliminarii hotararilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum si cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra carora Curtea se pronunta cu privire la constitutionalitate.

Liberalul Gheorghe Gabor, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, a declarat ca prin aceasta propunere de act normativ se revine la vechea lege de organizare si functionare a Curtii Constitutionale de dinainte de 2007.

"Curtea Constitutionala este si ea supusa Parlamentului, pentru ca Parlamentul ii acorda bugetul. Or, din moment ce Parlamentul adopta hotarari, este normal ca aceste hotarari sa ramana in vigoare si Curtea Constitutionala sa le respecte. Deci, nu mai pot sa fie atacate la Curtea Constitutionala. Ce inseamna acest lucru? Cine face Constitutia, Parlamentul. Este organul legiuitor care poate sa redacteze Constitutia, Constitutie care trebuie sa fie respectata de toate puterile din stat. Ce sens mai are ca hotararile date de Parlament sa poata sa fie modificate de Curtea Constitutionala? Raspunsul la aceasta intrebare este ca nu este necesar ca aceasta Curte Constitutionala sa se pronunte in legatura cu hotararile Parlamentului", a declarat deputatul PNL.

Raportul favorabil a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" si doua voturi "impotriva".

Initiatorii acestei initiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea si senatorul PSD Georgica Severin. Camera Deputatilor este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Senatul.

Raportul la aceasta initiativa legislativa urmeaza sa intre maine in dezbaterea plenului Camerei, dar si la sesiunea de vot final.

×