x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Ponta aduce prejudicii României. Să înceteze orice atac la adresa justiţiei

Băsescu: Ponta aduce prejudicii României. Să înceteze orice atac la adresa justiţiei

de Veronica Micu    |    07 Ian 2014   •   12:30
Băsescu: Ponta aduce prejudicii României. Să înceteze orice atac la adresa justiţiei

Traian Băsescu reacţionează la atacul de ieri al premierului Victor Ponta. Preşedintele "a luat notă cu profundă îngrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justiției făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie a.c.", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

"Domnul președinte Traian Băsescu consideră că aceste declarații aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene și NATO. Totodată, aceste declarații sunt incompatibile cu exigențele funcției de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene.

Domnul președinte Traian Băsescu îi cere imperativ domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru. Totodată, domnul președinte Traian Băsescu îi cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să respecte Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul Guvernului, în care elementul central se referă la susținerea independenței justiției", se mai arată în comunicat.

Ponta a declarat, aseară, la RTV, că preşedintele Traian Băsescu nu a procedat bine atunci când i-a transmis procurorului general că-l va suna de câte ori va considera că este nevoie şi a adăugat că viitorul preşedinte al României nu trebuie să mai fie 'şapte şefi în unul'.

'S-a obişnuit de când cu Daniel Morar. El avea unul care-i răspundea mereu, sau pe Papici, că se conversa cu el. Nu se va mai întâmpla acest lucru şi viitorul preşedinte nu trebuie să-l mai sune pe procurorul general, nu trebuie să-l mai sune pe procurorul de caz. Nu, viitorul preşedinte nu trebuie să mai facă acest lucru. Evident când vorbim de sistem, acesta e sistemul, regimul Băsescu: pun eu mâna pe telefon şi-l întreb: bă ce faci cu dosarul ? Nu se mai poate. Fiecare cu treaba lui. De cum arată sălile de judecată e treaba CSM-ului, a Ministerului Justiţiei. (...) De aceea am şi discutat cu conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, bugetul cu totul poate foarte bine să treacă la Înalta Curte. Deci nu e treaba preşedintelui, nu are el, personal, nicio treabă cu treaba asta. Nu poate fi el şi prim-ministru şi procuror-şef la DNA şi şeful Parlamentului, că-l deranjează Parlamentul. S-a terminat cu lucrul acesta', a declarat premierul întrebat cum apreciază afirmaţiile şefului statului la adresa procurorului general, luni, la CSM.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni la CSM că independenţa magistraţilor este 'atâta cât îşi ia fiecare'. 'Cât îşi ia fiecare magistrat, atâta independenţă are. Domnule procuror general, pentru că tot ne întâlnim aici, vreau să ştiţi că o să vă mai sun când vor fi probleme care vizează funcţionarea sistemului, pentru că, până la urmă, eu v-am numit prin decret. Eu nu sunt bun numai să vă numesc prin decret şi nu o să vă sun niciodată pentru vreun dosar, dar pentru lucruri în care am atribuţiuni, ca spre exemplu a veghea la buna funcţionare a instituţiilor statului, pot să vă sun şi pe dumneavoastră, şi pe preşedintele CSM', a afirmat Traian Băsescu.



×