x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Preşedintele ar trebui să cheme Coaliţia la Cotroceni pentru o nouă propunere pentru funcţia de premier

Băsescu: Preşedintele ar trebui să cheme Coaliţia la Cotroceni pentru o nouă propunere pentru funcţia de premier

01 Oct 2015   •   16:13
Băsescu: Preşedintele ar trebui să cheme Coaliţia la Cotroceni pentru o nouă propunere pentru funcţia de premier
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să-i cheme pe reprezentanţii coaliţiei de guvernare la Cotroceni, pentru a face o nouă propunere pentru funcţia de premier, a declarat joi fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Cred că preşedintele (Iohannis - n.r.) greşeşte. După ce a văzut că această majoritate este betonată în Parlament, trebuie să ia notă despre faptul că partidul dânsului nu poate ajunge la guvernare, pentru că nu are majoritate în Parlament. I-aş chema la consultări şi le-aş cere să-mi facă o nouă propunere pentru prim-ministru. Ar fi şi ca pas politic, ar dovedi şi maturitatea preşedintelui care vrea să îndepărteze dificultatea în care se află România, având un prim-ministru trimis în judecată. (...) În acest moment pasul care este de făcut este invitarea la Cotroceni, în primul rând a coaliţiei, care s-a dovedit acum 48 de ore că are o majoritate confortabilă în Parlament, şi le-aş spune: 'Domnilor, suntem de acord că România are un prejudiciu uriaş cu un prim-ministru trimis în judecată pentru corupţie?' N-ar avea cine să spună 'nu ne aduce prejudicii', pentru că pe Victor Ponta nu-l mai primeşte nimeni nicăieri. Şi, în aceste condiţii, aş spune: 'Bun, suntem de acord că avem această problemă de credibilitate pentru România într-o perioadă foarte tulbure, deci facem o propunere pentru funcţia de prim-ministru şi semnez decretul. (...) Aş face acest pas dacă aş fi la Cotroceni", a afirmat Băsescu la Adevărul live.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care s-a dovedit la moţiunea de cenzură de marţi majoritatea confortabilă pe care o are actuala coaliţie, "preşedintele are ca obiectiv să readucă Guvernul în calitatea de partener pentru celelalte guverne, măcar din Uniunea Europeană". "Or, trebuie găsită soluţia ca Victor Ponta să plece", a completat Băsescu.

Pe de altă parte, fostul şef de stat a evidenţiat că faptele pentru care Victor Ponta a fost trimis în judecată sunt săvârşite în 2007, "ceea ce este puţin forţat".

"De afacerea Rovinari - Turceni se ştia din 2008-2009. Faptul că s-a ajuns la implicarea lui Ponta, în timp ce-şi exercita mandatul de prim-ministru într-o afacere presupus ilegală din 2007-2008, mi se pare puţin forţat pentru că aici se putea face. Vă dau un caz, o acuzaţie de abuz în serviciu la Elena Udrea. Abuzul în serviciu de bună seamă nu-l poţi face singur. (...) Dacă nu aş fi vrut ca procuror să mă amestec în schimbarea guvernelor, disjungeam partea lui Victor Ponta până când îşi termina mandatul, pentru că aşa, acuzându-l pentru fapte care s-au produs cu mult înainte ca el să devină prim-ministru, în momentul în care îndeplineşte funcţia de prim-ministru - nu spune nimeni că Justiţia nu e oarbă - dar lucrurile puteau fi rezolvate în aşa fel încât să nu-ţi pui guvernul ţării tale în dificultate. Cred că cel mai păcătos lucru ar fi ca în România să se schimbe guverne cu procurori. Aici nu vorbim de situaţia lui Victor Ponta, vorbesc de situaţia ţării. Un simplu procuror ar putea aduce România într-o situaţie foarte dificilă", a mai afirmat Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: traian basescu