x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România ar trebui să refuze să primească imigranţi

Băsescu: România ar trebui să refuze să primească imigranţi

01 Sep 2015   •   23:18
Băsescu: România ar trebui să refuze să primească imigranţi

Romania ar trebui să refuze să primească imigranţi pe teritoriul ei şi nu trebuie să-şi asume drama refugiaţilor, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.

"România ar trebui să refuze să primească migranţi pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru aceşti oameni, pe de o parte. (...) România nu trebuie să-şi asume parte din drama acestor amărâţi. Sunt alţii care au responsabilitate în Europa, care trebuie să-şi asume, pentru că sunt printre cei care au contribuit la crearea haosului în statele acestea", a declarat Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1 tv.

În opinia fostului preşedinte, a primi imigranţi implică asigurarea unor drepturi, începând de la educaţie, la sănătate, cultură şi chiar religie, şi a atras atenţia că aceştia nu vor mai pleca de pe teritoriul României, ci chiar îşi vor aduce familiile numeroase.

"A-i primi nu înseamnă pur şi simplu a le asigura cazare. Trebuie să le dai dreptul să se manifeste cultural, să mai construim nişte moschei, trebuie să le faci şcoli în limba lor - să-şi păstreze limba. Pentru că, în momentul în care îţi asumi responsabilitatea să-i preiei, îţi asumi şi o listă lungă de alte obligaţii - de la educaţie, sănătate cultură. Noi nu reuşim să integrăm minoritatea romă de atâţia zeci de ani", a argumentat Traian Băsescu.

Întrebat dacă există temei legal în a opri migranţii, Băsescu a răspuns afirmativ. "Categoric da. Da, nu mă poate obliga nimeni, cu atât mai mult cu cât legislaţia europeană în vigoare în momentul de faţă spune că în astfel de situaţii migrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa. Şi este obligaţia statului să-l trimită înapoi, că de aia e statul în zona Schengen. Iar România, ca stat ne-membru Schengen, după părerea mea, face un gest gratuit acceptând. Eu, dacă aş fi şef al statului, aş convoca CSAT-ul şi aş cere imediat consolidarea supravegherii frontierelor României. Eu aş pune ca prioritate zero interesul cetăţenilor mei, interesul de a garantata securitatea cetăţenilor mei. Dacă îmi poate spune cineva câţi militanţi ISIS intră cu valurile astea de transfugi în Europa, eu aş fi fericit. Dar nu ştie nimeni în Europa. (...) Discutăm despre şiiţi şi suniţi, uitaţi-vă ce e în Irak, în Orientul Mijlociu cu luptele dintre ei", a afirmat fostul şef de stat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: traian basescu