x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România va insista ca NATO să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state

Băsescu: România va insista ca NATO să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state

18 Mai 2012   •   08:20
Băsescu: România va insista ca NATO să rămână o organizaţie cu uşile deschise către accesul altor state

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la palatul Cotroceni, dand detalii legate despre participarea Romaniei la Summitul NATO de la Chicago din zilele de 20 si 21 mai.

"Summitul va prilejui o analiza a progreselor facute in raport cu cel de la Lisabona, cand s-a stabilit noul concept strategic pentru secolul XXI", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a spus ca acest summit are doua aspecte majore: reconfirmarea solidaritatii aliatilor si afirmarea capacitatii NATO de a actiona ca pion principal pe scena internationala.

In plus, potrivit presedintelui, "se va pune problema contributiilor financiare pentru sustinerea fortelor afgane dupa retragerea fortelor NATO si a partenerilor din Afganistan".

Un alt subiect de interese este conceptul SMART Defence, "cand mai multe state contribuie la capabilitati comune, Romania fiind un suporter al acestui concept".

"Pana in prezent capacitatea de aparare a NATO se bizuia pe fortele conventionale ale aliantei si pe capacitatea de descurajare nucleara. Cu ocazia acestui summit, speram sa fie declarat functional si cel de-al treilea pilon, capacitatea de aparare antiracheta. Romania va deveni una dintre primele tari care va avea dotari impotriva atacurilor cu racheta", a afirmat presedintele.

In incheiere, Traian Basescu a mentionat ca Romania militeaza pentru accesul cat mai multor state la NATO, vizand statele din Balcani.

"Romania va insista ca NATO sa ramana o organizatie cu usile deschise catre accesul altor state si noi vizam, de buna seama, in primul rand, statele din Balcani", a conchis seful statului.

×