x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Să sperăm că cei şase parlamentari din diaspora vor fi de la PMP

Băsescu: Să sperăm că cei şase parlamentari din diaspora vor fi de la PMP

10 Oct 2016   •   22:00
Băsescu: Să sperăm că cei şase parlamentari din diaspora vor fi de la PMP

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că partidul pe care-l conduce a decis să-şi desemneze toţi candidaţii la alegerile parlamentare pentru diaspora din rândul românilor care trăiesc în străinătate, întrucât "aşa este corect".

"Noi am luat o decizie, zic eu, importantă, semnificativă, ca cele şase locuri de membru în Parlamentul României destinate diasporei să fie alocate chiar diasporei. (...) Mi s-a părut aşa corect, cu atât mai mult cu cât în raport cu cele 3,5 - 4 milioane de români care trăiesc în diaspora, PSD şi PNL au decis să aloce doar două locuri de senatori şi patru de deputaţi, mult prea puţin. (...) Diaspora are din 2004 un rol extrem de important în desemnarea câştigătorilor de alegeri din România. (...) Ca atare, până la urmă, cei care plângeau şi se jurau că pentru ei diaspora este esenţială, până la urmă prin majorităţile uriaşe pe care le au în Parlament au decis o lege nedreaptă. Nu poţi să spui că este o soluţie democratică reprezentarea a 3,5 milioane de oameni, spunem 2,5 (milioane - n.r.) cu drept de vot, de numai doi senatori şi patru deputaţi. În aceste condiţii, decizia noastră a fost să alocăm toate cele şase locuri oamenilor care trăiesc, muncesc, în străinătate, în Europa şi în Republica Moldova, deci tot în Europa", a afirmat Traian Băsescu, luni, în discursul la reuniunea delegaţilor PMP Diaspora, care-şi aleg în cadrul unui scrutin intern candidaţii pentru alegerile parlamentare.

Băsescu a subliniat că PMP este singura formaţiune care şi-a asumat prin program politic "unirea României cu Republica Moldova".

"Va fi un obiectiv pe care-l vom dezbate în campanie şi cred că acesta este un obiectiv de ţară, după intrarea în NATO şi în UE. (...) Este timpul să avem curaj, ca români, să spunem că suntem îndreptăţiţi la refacerea integrităţii teritoriale a României. (...) Avem obligaţia, ca partid, să milităm pentru refacerea integrităţii teritoriale a României, prin acţiune politică şi vă asigur că dacă vom obţine un procentaj suficient să intrăm la guvernare va exista ministerul reunificării la fel cum a existat ministerul reunificării în Germania", a declarat preşedintele PMP.

El a mai spus că un alt obiectiv pentru politicieni în privinţa românilor din afara graniţelor este acela de a crea condiţii pentru revenirea acestora în ţară. Băsescu a susţinut că România este, în momentul de faţă, într-o situaţie stabilă.

"România, în momentul de faţă, este într-o situaţie stabilă, să sperăm că nu se agravează dezechilibrele şi să sperăm că din cei şase parlamentari din diaspora, şase vor fi de la PMP", a declarat preşedintele PMP. AGERPRES

×
Subiecte în articol: traian basescu