x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu se vrea presedinte jucator

Basescu se vrea presedinte jucator

07 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Traian Basescu a primit ieri girul unanim al liberalilor si democratilor sa candideze la Cotroceni. In primul sau discurs de prezidentiabil, Basescu a anuntat ca vrea sa schimbe statutul sefului statului, dintr-un spectator intr-un jucator.
OANA STANCU, MONICA IORDACHE

Adriane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii! Cu amenintarea adresata adversarului sau traditional, Traian Basescu si-a deschis cariera de prezidentiabil in nota-i caracteristica. Avea in fata cateva sute de membri PD din Consiliul National, care-l ovationau indelung, scandand ca pe stadion, cu mainile palnie la gura, dupa ce l-au votat in unanimitate candidat la presedintie. Democratul se anunta ca un presedinte-partener al romanilor, coleg cu ei, care-si sufleca manecile si munceste pentru ei. "Romanii au fost obisnuiti cu presedinti de tip tatuc. Nu am nici varsta, nici comportamentul unui tatuc", arata el inainte ca liberalii, care-si dadusera votul unanim, sa ajunga si ei in sala de la Parlament. Vasile Blaga, seful de campanie, imparte sala dupa culoarea politica: stanga pentru pedisti, dreapta pentru liberali. Se umple pana la refuz. Se canta imnul national. In deschiderea lui Basescu, aliatul Tariceanu il prezinta drept "candidatul care poate continua cu succes ceea ce a facut Stolojan". "Suntem alaturi de tine, Traiane, si la bine, si la greu". "La arme! Suntem in razboi", conchide el patetic.

SANATORIU. De partea cealalta, Traian Basescu isi pregatise un discurs in care sa arate ca are stofa de prezidentiabil. A vorbit despre cum ii va arunca peste bord pe cei care au transformat justitia "intr-o carpa de sters mizeriile pe care le fac ei in goana dupa bani si dupa putere", dar si despre cum Romania nu trebuie sa intre in Europa in genunchi si cum in NATO trebuie sa fie un partener puternic, nu doar un consumator de securitate, despre un Parlament care sa nu fie un sanatoriu pentru puturosi si o ascunzatoare pentru infractori.

PLANURI. Basescu si-a desenat apoi haina pe care ar vrea s-o imbrace ca presedinte. Aceea a unui sef de stat jucator, nu spectator. "Eu nu am fost niciodata un om neimplicat. Vreau ca oamenii sa ajunga sa spuna ca Traian Basescu pune tara la treaba din reduta Cotroceni, nu ca se afla in treaba la Palatul Cotroceni", s-a laudat Basescu. "Alaturi de Parlament, voi tine Guvernul la treaba!", s-a laudat Basescu. "Nu ajunge ca presedintele sa dea sentinte despre faptul ca societatea este distrusa de coruptie si sa se intample... nimic! Sa compatimeasca poporul roman ca e sarac si sa se intample... nimic! Sa se planga ca inaltii demnitari sunt aroganti si pusi pe capatuiala si sa se intample... nimic!", si-a inceput Basescu atacurile de candidat, pentru ca sa incheie asa cum a inceput: "Am auzit la televizor ca pe Adrian Nastase il voteaza gainile. Pe mine vreau sa ma voteze romanii".

STOLOJAN S-A RETRAS "TEMPORAR"

Presedintele delegat al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a recunoscut ieri ca sustinerea lui Traian Basescu in cursa pentru Cotroceni este acceptata de liberali mai mult de nevoie decat de bunavoie. "Sustinerea lui Traian Basescu nu se bazeaza pe sentimente, ci pe pragmatism", a spus Tariceanu in fata Delegatiei Reprezentantilor Nationali a PNL, explicand ca Basescu este "cea mai buna sansa de a castiga alegerile si de a forma un guvern cu un prim-ministru liberal". Liderul liberal a mai spus ca PNL "este, in sfarsit, un partid puternic si poate sa isi impuna valorile liberale la guvernare". De altfel, Tariceanu a insistat pe ideea ca liberalii trebuie sa aiba o voce puternica in executiv si sa isi impuna principiile in programul de guvernare. El a mai spus ca Stolojan s-a retras din cursa pentru Presedintie, dar nu si din PNL si ca este vorba doar de "o retragere temporara din viata politica activa". DRN a PNL a aprobat cu unanimitate de voturi candidatura lui Traian Basescu la Presedintie, nevotand impotriva nici chiar cei care l-au contestat pana acum, precum Dinu Patriciu si Viorel Catarama.
×
Subiecte în articol: basescu politic