x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Băsescu va demisiona"

"Băsescu va demisiona"

de Lavinia Dimancea    |    14 Feb 2008   •   00:00
 "Băsescu va demisiona"

PENTRU ANTICIPATE ● Mircea Geoană ştie
Mircea Geoană are informaţii că preşedintele Traian Băsescu vrea să demisioneze de la Cotroceni înainte de alegerile parlamentare şi să refacă tandemul Băsescu-Stolojan. Liderul PSD a aflat acest scenariu de la... o păsărică.


PENTRU ANTICIPATE ● Mircea Geoană ştie
Mircea Geoană are informaţii că preşedintele Traian Băsescu vrea să demisioneze de la Cotroceni înainte de alegerile parlamentare şi să refacă tandemul Băsescu-Stolojan. Liderul PSD a aflat acest scenariu de la... o păsărică.


"O păsărică mi-a şoptit acest lucru", a declarat Geoană ieri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, în care s-a discutat subiectul alegerilor anticipate. În timpul şedinţei, el le spusese liderilor centrali şi şefilor de filiale că a avut o întâlnire, marţi seara, cu premierul Tăriceanu, în care a susţinut devansarea parlamentarelor, invocând planul lui Băsescu, adică demisia acestuia din funcţia prezidenţială şi refacerea tandemului cu Stolojan. Potrivit celor relatate de Geoană, Tăriceanu ar fi fost de acord cu organizarea anticipatelor, deşi surse din partid susţin că premierul a refuzat o demisie de onoare, soluţia indicată fiind o moţiune de cenzură. Geoană nu a vrut să confirme întrevederea cu Tăriceanu, spunând că discuţiile care nu sunt publice nu se comentează. În privinţa planului lui Băsescu, liderul PSD le-a spus jurnaliştilor că nu ştie de unde au aflat că a vorbit el despre acest lucru, dar a admis că probabil aceştia au "surse foarte bune".


CAPCANÅ. Cert este că pesediştii au luat ieri o decizie referitoare la anticipate: în cazul în care o eventuală cuplare a parlamentarelor cu locale devine o soluţie la rezolvarea crizei politice, PSD, a spus Geoană, "nu va ezita să se alieze unei astfel de soluţii". În şedinţă, unii lideri centrali şi din teritoriu, printre care Ion Stan şi Marian Săniuţă, se afiliaseră ideii lui Ion Iliescu împotriva declanşării anticipatelor, dar la vot s-a constatat majoritate la întrebarea formulată de Geoană: "Sunteţi de acord că o posibilă soluţie la criza provocată de regimul Băsescu-Tăriceanu o constituie anticipatele?". "I s-a întins o capcană lui Ion Iliescu. Mulţi au căzut în ea şi au votat pentru posibile anticipate. Adică să fie ori o dată cu localele ori mai târziu, în iulie sau septembrie", ne-a declarat unul dintre liderii partidului. Pesediştii nu au lămurit cum s-ar putea ajunge la anticipate, fiind invocată posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură, dar fără să se ia o decizie în acest sens. Ei au stabilit însă ca senatorii şi deputaţii partidului să acţioneze astfel încât parlamentarele, fie ele şi anticipate, să se desfăşoare pe baza votului uninominal.


ÎNTOARCERE. Ziua de ieri la PSD a fost marcată şi de revenirea în prim-plan a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase. La propunerea lui Geoană, Mitrea a fost numit coordonator al campaniei electorale a partidului pentru locale şi parlamentare, în timp ce Năstase a primit oferta de a fi copreşedinte, alături de Dan Mircea Popescu, al unei comisii de elaborare a ofertei electorale. Geoană i-a prezentat lui Năstase această opţiune în cursul dimineţii, când au avut o întâlnire şi, potrivit liderului PSD, Năstase a acceptat. În plus, Geoană i-a propus fostului premier să coordoneze un departament care va monitoriza activitatea instituţiei prezidenţiale, departament care nu este încă înfiinţat. Năstase nu a renunţat însă să candideze pentru şefia Consiliului Naţional, care va avea loc la 22 februarie. "Probabil că voi candida. Nu este vorba de o competiţie, de o acţiune subversivă a unui coleg sau împotriva altui coleg. Eu cred că este nevoie de a întări structurile partidului înaintea unor bătălii foarte dure", a declarat Năstase, precizând că a primit asigurări de la Geoană că, la reuniunea Consiliului, "dacă vor fi candidaturi, inclusiv eu, lucrurile se vor desfăşura conform Statutului". Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat că a reflectat în ultima săptămână dacă să demisioneze din funcţie din cauză că Radu Mazăre l-a jignit făcându-l "fătălău plângăcios", iar conducerea PSD nu a avut o reacţie publică. El nu va demisiona, dar aşteaptă de la conducerea PSD "să vegheze la respectarea Statutului şi a unor norme de minimă decenţă şi respect reciproc între membrii partidului, inclusiv prin declaraţii publice".


PNL nu se grăbeşte la anticipate

  • de Monica Iordache Apostol
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a cerut premierului Tăriceanu, în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o marţi seara la o vilă de protocol din cartierul Primăverii, să accepte organizarea parlamentarelor concomitent cu alegerile locale. La întâlnire au participat şi pesedişti şi liberali, din tabăra ultimilor fiind prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi vicepreşedinţii Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu şi Dan Radu Ruşanu. Puşi în faţa acestei solicitări, dar nefiind dornici s-o şi accepte, liberalii au găsit soluţia de a tempera graba lui Geoană de anticipate: le-au cerut pesediştilor să voteze mai întâi proiectul de lege privind votul uninominal, ca dovadă că şeful PSD e în stare să-şi disciplineze parlamentarii la vot. Dovada nu e întâmplătoare. Pentru a fi organizate anticipate, este nevoie ca actualul guvern să demisioneze sau să fie demis prin moţiune de cenzură, după care să fie respinse prin vot în Parlament alte două formule guvernamentale. Dar cum e puţin probabil ca parlamentarii să aibă chef de anticipate, nu există nici o garanţie că aleşii PSD nu vor da votul de învestitură pentru un alt guvern. Oricum, pesediştii au promis să voteze uninominalul, după care să fie reluate cu liberalii discuţiile despre anticipate, au declarat surse participante la întâlnire. PNL nu vrea însă să se angajeze public la acest scenariu, iar premierul Tăriceanu a declarat că nu va demisiona pentru a declanşa anticipate.



×
Subiecte în articol: politic psd geoană anticipate