Anunţată de propaganda basistă ca o misiune de pedepsire a guvernului Ponta, vizita asistentului secretarului de stat Victoria Nuland a fost mai degrabă o mare dezamăgire pentru trompetele Cotrocenilor. Încă de la întâlnirea cu Băsescu, tonul emisarului american a fost ponderat, Nuland nu a căzut în capcana frazei de bun venit a gazdei care evoca "micile noastre neînţelegeri". Diplomatul care succede lui Philip Gordon în post, nu şi-a centrat discursul public pe "derapaje ale statului de drept", pe isteria "marţea neagră", aşa cum sperau adversarii USL şi ai bunului simţ. Referirile la întărirea statului de drept s-au menţinut în coordonatele principiale, preponderente fiind relevarea legăturilor strategice ţi al parteneriatului strâns al SUA cu România.
La fel au decurs declaratiile facute dupa intalnirea asistentului secretarului de stat cu ministrul de externe Titus Corlatean.Principii generale, exprimari atente pentru a nu leza suspiciunea unui aliat de altfel foarte docil, care a ocolit in ultimele luni cu mare dexteritate intrebarile sensibile generate de scandalul Snowden.
Basistii isi puneau mari sperante in ultima sansa- intalnirea cu societatea civila, ai carei reprezentanti au fost alesi de ambasada americana.Un pachet de intrebari bine aruncat spre Victoria Nuland era gadit sa smulga de la aceasta condamnari explicite, sintagme acuzatoare la adresa lui Victor Ponta sau a initiativelor legislative sustinute de USL.Cu experienta celor doi ani de purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland a parat toate provocarile afirmand ca nu este aici sa judece problemele interne ale Romaniei. Mica satisfactie de a fi facut referire la criticile oamenilor politici la adresa justitiei, plecata dintr-o intrebare transanta ce viza reactia lui Ponta la condamnarea lui Adrian Nastase, nu a fost compensata de marea dezamagire legata de lamurirea data privind agenda diferita a premierului roman, aflat in strainatate.
Mai mult, Nuland a reamintit intalnirea substantiala pe care a avut-o Victor Ponta cu vicepresedintele Biden la Casa Alba.Conferinta de presa cu societatea civila a fost televizata , americanii excluzand astfel posibilitatea speculatiilor privind continutul discutiilor, pentru a nu repeta fabulatiile basiste care au urmat intalnirii lui Philip Gordon din vara anului 2012.
In concluzie, votul de blam nu s-a dat, punerea la zid a guvernului Ponta de catre SUA ramane un doar un deziderat basist.Tonul echilibrat al discursului public al asistentului secretarului de stat aratat la Bucuresti poate fi pus in legatura si cu audienta exceptionala de care se bucuta mesajul catre administratia americana initiat de doi formatori de opinie ai Antenei 3, petitie care dupa o zi de la lansare are aproape o suta de mii de sustinatori.Apelul diplomatului american pentru o presa libera in Romania , ca o conditie a democratiei este un dus rece pentru institutiile de represiune care ancheteaza, supravegheaza informativ si au deschis procese penale impotriva Antenei 3 si Junalului national.