x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătălia pentru moştenirea lui Vadim Tudor

Bătălia pentru moştenirea lui Vadim Tudor

de Diana Lazăr    |    20 Sep 2015   •   22:28
Bătălia pentru moştenirea lui Vadim Tudor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Scena politică rămâne fără o voce puternică pe zona naţionalistă odată cu dispariţia lui Corneliu Vadim Tudor. Chiar dacă, juridic, PRM încă există, fără Tribun ca locomotivă, ideile partidului nu se fac auzite. Politicianul care va profita cel mai mult de pe urma eliberării acestui spaţiu doctrinar pare să fie fostul preşedinte, Traian Băsescu, ce încearcă să amplifice temerile legate de refugiaţii din Orient.

Iată doar o mostră: „Acest val reprezintă un risc. Nu toţi sunt terorişti, dar printre ei sunt şi terorişti, nu toţi sunt oameni de proastă calitate, dar printre ei sunt şi aşa. Şi cine crede că integrează musulmani care trăiesc în atmosfera din statele arabe se înşală (…) Printre ei sunt accente extre¬miste care îi duc să se certe, punându-şi bombe unii la alţii, nu cum facem noi, ne certăm unii cu alţii. Cred că e un risc de securitate şi de incapacitate de integrare reală. Noi nu am reuşit să integrăm romii - hai să o spunem cinstit - şi integrăm acum mii de oameni care au altă credinţă decât noi. Mi-e dificil să cred”.

Cu gândul la PMP
Aceasta este doar o mostră din numeroasele declaraţii recente ale lui Traian Băsescu cu privire la situaţia refugiaţilor din Siria şi Irak şi vizavi de poziţia pe care ar trebui s-o aibă România. Fostul şef de stat a subliniat chiar că preferă să fie acuzat de xenofobie decât de prostie, întărind astfel noua sa poziţio¬nare extrem de diferită de cea a statelor europene şi a actualilor oficiali români. Intervenţiile sale recente i-au surprins pe analiştii politici, dar şi pe politicieni care îl văd pe fostul preşedinte preocupat să acapareze zona de dreapta lăsată liberă de Partidul România Mare. Alţi analişti susţin însă că nu atât patriotismul ar fi motivaţia lui Traian Băsescu, cât grija de a aduna voturi pentru PMP în contextul în care anul viitor sunt două rânduri importante de alegeri. Din punctul de vedere al voturilor, electoratul lui Cornelui Vadim Tudor s-a risipit în ultimii ani, mai cu seamă de când Tribunul a fost ales euro¬parlamentar. Dacă în 2000, când Vadim a ajuns în turul al doilea la prezidenţiale cu Ion Iliescu, avea 33,17% dintre voturile românilor, uşor-uşor a pierdut încrederea alegătorilor. Astfel, în 2014 când a candidat din nou pentru Cotroceni, Vadim a reuşit să ia numai 3,49%.

Exploatarea noilor frici
Sociologii susţin că electo¬ratul PRM de altădată a dispărut chiar pe cale naturală, fiind îmbătrânit şi prea conservator. În plus, problemele financiare ale PRM au făcut aproape invizibilă campania electorală a lui Vadim din iarna trecută. Într-un context european complicat, în plină criză a refugiaţilor, cu o Rusie imprevizibilă şi cu Ungaria în plin scandal diplomatic, se simte crearea unui nou curent naţionalist, euro-sceptic. Reţelele de socializare sunt pline de exemple de cetăţeni care critică vehement poziţia lui Victor Ponta în problema refugiaţilor şi îmbrăţi¬şează opiniile fostului preşedinte. Or, Traian Băsescu a identificat această nişă şi se agaţă de ea în scop electoral. Iar un partid precum PMP, care abia ar reuşi să treacă pragul electoral, are nevoie de orice procent în plus.

Preşedintele a fost întotdeauna un patriot. Îşi iubeşte ţara mai mult ca pe orice. Acum poate să vorbească mai liber pentru că nu mai are restricţiile fireşti pe care le impune funcţia de la Cotroceni.
Elena Udrea, deputat PMP

Dacă subiectul imigraţiei este unul nou, maghiarofobia rămâne o constantă a naţionalismului, iar de tema asta pare să se ocupe Victor Ponta, care s-a alăturat cârdului de oficiali de la Bruxelles care îl critică pe premierul ungar Viktor Orban pe tema gardului antiimigranţi. Însă atacul lui Ponta a fost de o vehemenţă deosebită, provocând o reacţie la fel de vehementă de la Budapesta.
 

×
Subiecte în articol: corneliu vadim tudor