x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cât de fragile sunt iubirile politice

Cât de fragile sunt iubirile politice

de Diana Lazăr    |    16 Iul 2015   •   22:10
Cât de fragile sunt iubirile politice

Război rece între Palate, atmosferă fierbinte la partide: Ponta şi Iohannis îşi plătesc reciproc poliţe politice, PSD e în fierbere, iar PNL îl aşteaptă să dea în clocot. Sezonul estival nu a liniştit deloc apele în politică. Dimpotrivă. Mişcările din aceste zile prevestesc o toamnă politică extrem de agitată în care PNL va ieşi la atac pentru preluarea puterii, iar PSD va încerca să reziste.

Refuzul premierului de a demisiona în pofida cererilor repetate ale preşedintelui şi partidului său, au transformat relaţia instituţională dintre cele două Palate într-un adevărat război rece, aşa cum chiar Victor Ponta l-a definit. Colaborarea dintre cei doi funcţionează în salturi de la întoarcearea primului ministru în ţară. Primul meci serios dintre cei doi s-a jucat la nici 24 de ore de la revenirea în Capitală a lui
Ponta. Premierul l-a lăsat în offside pe Klaus Iohannis exprimându-şi intenţia de a amâna ordonanţa care tripla salariul preşedintelui. În replică, Iohannis a retrimis la Parlament legea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi. Ulterior, a refuzat să-l numească pe Mihai Fifor la Transporturi. În plus, Iohannis îţ ţine în şah pe Ponta cu  promulgarea Codului Fiscal. În cazul în care actul normativ ar fi retrimis Parlamentului, premierul şi PSD pregătesc o contraofensivă.

"Vom pregăti o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea TVA la 19% chiar de anul acesta. Cu FMI vom negocia mai uşor având în vedere contextul complicat cu Grecia", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din Guvern. De altfel, principalul partid de guvernare duce de zile bune o adevărată campanie media pentru a-l convinge pe Iohannis să semneze Codul Fiscal. Inclusiv liberalii şi-ar dori ca preşedintele să promulge legea pentru că şi ei au votat-o în Parlament, iar o eventuală respingere din partea preşedintelui ar arăta o nouă fisură în relaţia dintre Iohannis şi partidul care l-a trimis la Cotroceni. În cadrul jocului politic dintre Palate, Victor Ponta a aruncat o nouă provocare pentru preşedinte.

"Voi demisiona dacă preşedintele îmi dă o hârtie scrisă prin care îmi garantează că următorul premier va fi tot din actuala coaliţie de guvernare", a afirmat Ponta. Preşedintele nu a dat încă nici un răspuns la propunerea premierului. "Lupta asta dintre Palate va continua până la toamnă dacă variabila DNA nu schimbă cu ceva ecuaţia politică actuală", susţin surse de la vârful PSD.

Potrivit surselor citate, Cabinetul Ponta nu ar avea motive să se clatine până la toamnă când cel mai probabil va fi încercat de o nouă moţiune de cenzură.

Fierbere în PSD, PNL stă la pândă
Previzibila moţiune de cenzură ar avea şanse să treacă numai în cazul în care agitaţia din PSD nu va dispărea până atunci. Pentru moment, mesajele oficiale din partidul lui Ponta sunt de unitate şi stabilitate. Însă, în culise bătălia pentru supremaţie s-a înteţit. Dacă unanimitatea din Biroul Permanent pentru interimatul Rovanei Plumb părea liniştitoare, joi dimineaţă, în mod surprinzător, Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că va candida şi el la Comitetul Executiv de săptămâna viitoare.

Intenţia lui Dragnea a fost discutată joi dimineaţă cu Victor Ponta la partid la solicitarea celui din urmă. "Eu sunt hotărât, dar eu hotărăsc când o să anunţ oficial", a declarat Dragnea la plecare. Anterior, premierul, susţinător al Rovanei Plumb, a afirmat că indiferent pe cine va alege partidul să-i urmeze la şefia PSD, el şi Dragnea vor rămâne prieteni. Până săptămâna viitoare, cei doi principali adversari îşi fac lobby în filiale pentru că fiecare vot va conta la Comitetul Executiv. Nu este însă exclus să apară şi alte surprize, iar Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor să îşi anunţe şi el candidatura. Spectacolul din PSD este privit de pe margine de liberalii neputincioşi care nu par a avea o strategie pentru  preluarea guvernării. PNL aşteaptă ca PSD să facă implozie şi eventual în urma dezbinării mulţi parlamentari să migreze la UNPR. De altfel, singura speranţă a PNL de a dărâma Cabinetul Ponta în toamnă este formaţiunea lui Gabriel Oprea care însă se declară loial lui Victor Ponta. Între timp, liberalii strâng semnături pentru o moţiune populară prin care cer demisia premierului, dar acest document nu are nici o valoare juridică. Faptul că luptele din PSD sunt acum în centrul atenţiei, nu înseamnă însă că în PNL e linişte. Bătăliile dintre foştii democrat-liberali şi
mai noii lor colegi de partid sunt mai puţin la vedere, dar destul de intense.

Vasile Blaga îi reproşează Alinei Gorghiu că nu i-a anuntaţ şi pe foştii pedelişti de deschiderea competiţiei interne pentru candidatura la Primăria Capitalei. În plus, e de notorietate faptul că liberalii vechi nu îl doresc pe Cătălin Predoiu premier atunci când vor prelua guvernarea, indiferent de asigurările pe care le dau în faţa camerelor de filmat. În interiorul principalelor partide, dar şi la nivelul instituţiilor executive din stat, Ttoamna politică se anunţă a fi una interesantă şi agitată în care fiecare tabără va încerca să preia sau să conserve puterea.
 

×