x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Benedek Zacharie: UDMR sprijină adoptarea unei legi offshore echilibrate din punct de vedere al câştigurilor

Benedek Zacharie: UDMR sprijină adoptarea unei legi offshore echilibrate din punct de vedere al câştigurilor

22 Oct 2018   •   20:50
Benedek Zacharie: UDMR sprijină adoptarea unei legi offshore echilibrate din punct de vedere al câştigurilor

Grupul parlamentar al UDMR sprijină adoptarea unei legi offshore echilibrate din punct de vedere al câştigurilor financiare atât pentru statul român, cât şi pentru concesionar, a declarat, luni, deputatul Benedek Zacharie. 

"Grupul parlamentar al UDMR sprijină adoptarea unei legi echilibrate din punct de vedere al câştigurilor financiare atât pentru statul român, cât şi pentru concesionar. Astfel, considerăm normal ca investitorilor să le asigurăm un climat stabil şi predictibil pe un orizont rezonabil de timp, dar la fel de normal considerăm că statului român şi, implicit, fiecărui cetăţean al acestei ţări i se cuvine un beneficiu just pentru resursele subsolului. Nu putem fi de acord cu varianta iniţială a proiectului de lege, prin care statului român îi revenea numai redevenţa din exploatarea bogăţiilor din Marea Neagră, varianta agreată de investitori. De asemenea, din punctul de vedere al UDMR, extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale la o proporţie cât mai ridicată a populaţiei este obligatorie", a spus Benedek Zacharie în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", unde a fost invitat ministrul Energiei Anton Anton. 

Deputatul UDMR a menţionat că în prezent, în ciuda resurselor existente, în ciuda istoriei îndelungate a exploatării gazelor naturale, doar 33% din populaţie are acces la această sursă de energie, adică 2,5 milioane de gospodării din cele aproximativ 8 milioane. 

"Există ţări în Uniunea Europeană în care un procent de 80% din populaţie are acces la gazele naturale, fără ca aceste state să dispună de resurse comparabile cu ale României. Tocmai de aceea, amendamentul nostru are ca scop finanţarea proiectelor de construire sau extindere a sistemelor locale de distribuţie a gazelor naturale din sumele încasate în urma exploatărilor din Marea Neagră. Ca urmare, doresc să punctez un lucru: deciziile mari, importante, din punctul de vedere a exploatării bogăţiilor solului şi subsolului, decizii care vor afecta vieţile cetăţenilor şi finanţele ţării pe mai multe decenii nu se pot lua fără simulări de calcul, fără prezentarea mai multor scenarii, astfel încât votul să fie dat în cunoştinţă de cauză. Domnule ministru, sperăm ca mâine (marţi - n.r.), în cadrul şedinţei comune a comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, Guvernul va prezenta aceste calcule, din care să reiasă în mod transparent estimări ale veniturilor statului român pe perioada derulării contractelor de exploatare. Grupul parlamentar al UDMR va vota o lege adoptată în condiţii de transparenţă, care asigură un echilibru financiar corect între interesele statului român şi interesele investitorilor", a conchis acesta. AGERPRES

×
Subiecte în articol:  Benedek Zacharie