x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bilanţul lui Băsescu la "Starea naţiunii"

Bilanţul lui Băsescu la "Starea naţiunii"

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    16 Sep 2009   •   00:00
Bilanţul lui Băsescu la "Starea naţiunii"
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu s-a prezentat în Parlament pentru a face bilanţul mandatului său. Un bilanţ anunţat ca "onest", dar care i-a plictisit la maximum pe parlamentari, la finalul celor două ore de discurs prezidenţial în sală mai rămânând mai puţin de jumătate din aleşi. Un bilanţ care a semănat mai mult cu anunţul voalat al unei noi candidaturi.



"Mă întorc azi aici după cinci ani pentru un bilanţ onest al mandatului meu", a fost explicaţia dată de preşedintele Băsescu prezenţei sale în plenul reunit al Parlamentului, deşi anunţase că va prezenta un mesaj cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. A explicat apoi că va fi vorba de câteva "gânduri despre drumul petrecut împreună, dar şi despre viitorul naţiunii". Într-un speech cu note puternic emotive, Traian Băsescu a vorbit despre cel mai mare privilegiu pe care îl poate avea cineva, acela de a fi preşedintele ţării sale, pentru a se lăsa apoi declarativ la judecata românilor pentru greşelile făcute. "De la începutul mandatului meu au existat dezbateri legitime asupra unor decizii pe care le-am luat, dar este evident că  ţara a evoluat, că au fost deschise căi către viitor. Poate am făcut şi greşeli (...) dar numai românii mă pot judeca. (...) Pentru mulţi politicieni poate că nu am fost preşedintele pe care şi l-au dorit, dar m-am gândit mereu numai la binele ţării. Am refuzat să fac compromisuri, începând cu cel al tăcerii cu sistemul ticăloşit", a spus Băsescu de la tribuna Parlamentului.

Tonul discursului preşedintelui a trecut apoi rapid de la sensibil la tehnic, pe măsură ce a început să prezinte realizările mandatului său, identificate în nu mai puţin de 12 puncte. Astfel, Băsescu a vorbit despre integrarea în UE, cota unică de impozitare, condamnarea comunismului în Parlament, dosarele Securităţii predate CNSAS, votul uninominal, proiectul Nabucco, problematica euro-atlantică, relaţia cu diaspora, procedurile simplificate pentru obţinerea cetăţeniei române sau pensia minimă garantată. Trecând la capitolul nerealizări, Băsescu a vorbit despre nerealizarea reformei constituţionale, dar nu a uitat să arunce vina pe magistraţi, vorbind despre responsabilitatea judecătorilor pentru necondamnarea vreunui înalt demnitar. Aici a făcut o buclă şi a spus că justiţia, ca şi presa, au nevoie de o perioadă "pentru a se maturiza". Discursul preşedintelui a reluat şi tema coaliţiei de la guvernare, Băsescu spunând că ar fi preferat o coaliţie PDL-PNL -UDMR, dar că soluţia nu a fost posibilă din cauza refuzului unor liberali de a intra în această formulă. "Soluţia a stat sub semnul urgenţei şi a nevoii de a avea un sprijin parlamentar puternic. Am considerat alianţa PDL-PSD un compromis politic necesar în interes public şi aşa o apreciez şi acum", a spus şeful statului. "Neîmplinirile acestui mandat sunt efectul unei confruntări permanente ale forţelor reformiste din societate cu inerţia, cu obişnuinţa, cu dorinţa oamenilor de a-şi păstra privilegiile, cu interesele personale sau de grup, avantajate de vechea orânduire. Această confruntare a atins apogeul în primăvara lui 2007. Probabil va mai fi şi un apogeu la sfârşitul mandatului", a conchis şeful statului. Şi cum discursul viza şi viitorul naţiunii, preşedintele a inclus şi o secţiune în care a transmis celor prezenţi reformele necesare pentru următorii ani.

Abandon

Cu o oră înainte ca Băsescu să-şi termine discursul, liderul PNL Crin Antonescu a ieşit din sală spunând senin că se plictisise. El a declarat că preşedintele nu are mandatul Parlamentului să-şi facă bilanţul politic în faţa senatorilor şi deputaţilor şi că nu a mai auzit un asemenea ton de abordare de la Nicolae Ceauşescu. Liderul UDMR, Marko Bela, a plecat înainte ca preşedintele să spună tot ce avea de spus şi  a arătat că Băsescu vorbeşte în primul rând de performanţa Guvernului şi nu a instituţiei prezidenţiale. Liderul PSD, Mircea Geoană, a rezistat până la sfârşit, dar s-a declarat tot mai convins că acesta va fi ultimul discurs al şefului statului în această calitate. El a apreciat discursul şefului statului drept "monoton, plictisi-tor şi fără nervul pe care Traian Băsescu l-a avut la un moment dat".

Guvernul, tratat cu spatele şi cu o moţiune

Şedinţele de ieri ale plenului reunit al Parlamentului în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe trei legi au fost boicotate de parlamentari PNL, PSD şi PC. Exact din momentul în care premierul Boc a început să vorbească de la tribuna Parlamentului toţi liberalii au părăsit sala, lor alăturându-li-se şi parlamentari PC şi PSD. Mai mult, parlamentarii conservatori au adoptat şi o altă formă de protest şi anume au purtat o banderolă albă pe braţul stâng.  Parlamentarii PC au luat această decizie în semnn de protest "faţă de sfidarea fără precedent a forului legislativ şi a statului de drept". Aceleaşi banderole albe au fost purtate şi de unii dintre parlamentarii PSD. De altfel, liderul fondator al PC, senatorul Dan Voiculescu, şi deputatul Sergiu Andon au părăsit sala de şedinţe alături o parte din parlamentarii PSD. Liderii PSD au lăsat la latitudinea parlamentarilor să decidă dacă participă sau nu la şedinţă şi ca atare un grup de peste 20 de deputaţi şi senatori PSD au ales să părăsească şedinţa chiar în momentul în care premierul Boc a început să-şi ţină discursul de asumare. şi liberalii au plecat la începutul şedinţelor, preşedintele PNL Crin Antonescu anunţând că senatorii şi deputaţii săi sunt prezenţi în Parlament unde lucrează la o moţiune de cenzură şi la sesizarea Curţii Constituţionale pe cele trei proiecte de lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Antonescu a reproşat Guvernului faptul că îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de lege din trei domenii diferite şi nu pe unul singur aşa cum prevede Constituţia, respectiv educaţie, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor de stat. Mesajului transmis de parlamentarii PSD şi PNL către Executiv i s-a mai adăugat unul, de data aceasta venit din partea sindicaliştilor de la FEN. Şapte tineri îmbrăcaţi în tricouri albe inscripţionate fiecare cu câte o literă s-au poziţionat unul lângă celălalt formând mesajul "Ruşine, Demisia!".  Protestul tăcut şi alb a durat numai câteva minute, după care tinerii au părăsit loja. Protestatarii au reuşit să pătrundă în loje în ciuda faptului că PDL a avut grijă să-şi aducă dinainte peste 200 de simpatizanţi care să ocupe toate locurile disponibile.  

Pentru că prima şedinţă de asumare dedicată legii educaţiei a început foarte târziu, premierul Boc a fost obligat să-şi scurteze cea de-a doua şi cea de-a treia prezentare pe legile salarizării unitare şi reorganizării agenţiilor de stat pentru că preşedintele Băsescu ar fi fost nevoit să-şi ţină discursul în jurul orei 20:00, şi nu la 19:00 aşa cum era programat. După asumarea răspunderii Guvernului, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că Uniunea a decis să răspundă solicitării PNL şi să semneze o moţiune de cenzură pe tema Legii salarizării unitare, moţiunea urmând să fie gata cel târziu mâine. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la asumarea celor trei proiecte de lege şi este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor.

Sindicalişii au pichetat Parlamentul

Aproximativ 2.000 de sindicalişti din educaţie, sănătate, administraţie locală şi poliţie au pichetat ieri timp de aproximativ două ore Palatul Parlamentului, cerând Guvernului să renunţe la angajarea răspunderii pe legea unică a salarizării şi renegocierea actului normativ, precum şi stoparea disponibilizărilor din sectorul bugetar şi neacceptarea concediului de zece zile fără plată. La protestul de la Palatul Parlamentului sindicaliştii au adus două coroane de flori, o cruce pe care scria "Parlamentul român născut 1990 ş decedat 15.09.2009 prin asomare" şi două păpuşi reprezentând doi şcolari îmbrăcaţi în uniformă specific" perioadei comuniste, pe care scria: "Acesta este viitorul pregătit de politicienii României? Un stat de .... drrrrrepţi", "Un stat ne-drept". Participanţii la protest au aprins lumânări şi au strigat: "Jos Guvernul!" şi "Jos mafia!". O delegaţie formată din o sută de sindicalişti au asistat în Parlament la şedinţa de asumare.

×
Subiecte în articol: politic