Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga a declarat că două treimi din arhiva serviciului de informaţii al Ministerului de Interne (DIGIPI) nu se mai află în fişetele instituţiei, ci în cele ale unor ofiţeri.
Blaga a fost invitat la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor pentru a discuta despre cazul Băbeni, dar şI despre situaţia dosarelor Direcţiei de Informaţii şI Protecţie Internă din cadrul Ministrului de Interne. La finalul audierii, Blaga a declarat că a discutat cu parlamentari despre raportul Corpului de Control al ministerului şI despre "neajunsurile vizavi de modul în care s-a desfăşurat această activitate de arhivare a documentelor la Direcţia de Informaţii şI Protecţie Internă". "Doar o treime din dosare se află în arhivă. Un lucru este clar, în arhivă, în ultimii trei ani au intrat doar şase oameni. Din păcate, două treimi din dosarele operative se află în fişetele ofiţerilor şI de acolo s-au putut întâmpla ilegalităţi. Am şI arătat situaţia a opt ofiţeri vizavi de care am făcut toate demersurile către Parchetul General", a declarat Blaga la finalul întâlnirii cu parlamentarii.
BLAGA N-A VRUT SĂ SPUNĂ CINE A PROFITAT
Deputatul PNL, George Scutaru, a explicat pentru Jurnalul Naţional că Blaga a fost întrebat dacă beneficiarii informaţiilor din dosarele sustrase din arhiva DGIPI au fost oameni politici sau jurnalişti, dar ministrul interimar a refuzat să răspundă, precizând că acest lucru îl poate stabili doar Parchetul General în timpul anchetei. "Ministrul Blaga a confirmat că au fost identificate probleme privind fluxul accesului la informaţii provenind de la DGIPI, acest lucru fiind provocat de nerespectarea prevederilor interne privind accesul şI folosirea unui anumit tip de informaţii", a declarat Scutaru, precizând că celor opt ofiţeri li s-a retras accesul la informaţii clasificate o dată cu sesizarea Parchetului General. Arhiva DGIPI este un subiect fierbinte pentru politicieni, declanşând scandaluri ce au culminat cu declaraţia lui Marian Vanghelie, care i-a transmis Elenei Udrea, pe 5 septembrie, că "nu mai este acolo acea arhivă". Ulterior, Blaga a declarat, într-o emisiune a Antenei 3, că mai multe date din arhiva serviciului de informaţii al ministerului de Interne au fost copiate în perioada 2008-2009.
ROŞCA STĂNESCU A COMPLETAT DOSARUL BĂBENI
Parlamentarii din Comisia de Apărare l-au audiat şI pe ziaristul Sorin Roşca Stănescu, în legătură cu afacerea Băbeni. Deputatul PSD Marian Săniuţă a declarat la finalul audierilor că ziaristul le-a mai adus o mapă cu "documente şI extrase din presă" prin care se ridică alte două probleme legate de modul în care nava transportoare a intrat în apele române şI modul în care s-a descărcat muniţia. Liberalul George Scutaru a declarat pentru Jurnalul Naţional că Sorin Roşca Stănescu a susţinut că accesul navei în apele române nu a avut avizele necesare, că a fost încălcată legea efectuându-se controlul vamal la Băbăni şI nu la Constanţa şI că firma Ice Age, la care era acţionar nepoata preşedintelui şI care a depozitat muniţia, nu avea autorizaţie să depoziteze şI să manipuleze substanţe periculoase. Membrii Comisiei de apărare urmează să îl audieze săptămâna viitoare şI pe Cornel Purcărea, fostul director al societăţii Romagro, cea care a transportat muniţia.