x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga: România nu trebuie să renunţe la spaţiul Schengen, ci ar trebui să renunţe la ministrul Titus Corlăţean

Blaga: România nu trebuie să renunţe la spaţiul Schengen, ci ar trebui să renunţe la ministrul Titus Corlăţean

02 Mar 2013   •   14:30
Blaga: România nu trebuie să renunţe la spaţiul Schengen, ci ar trebui să renunţe la ministrul Titus Corlăţean
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

România nu trebuie să renunţe la spaţiul Schengen, ci ar trebui să renunţe la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, preşedintele PDL Vasile Blaga. Liderul PDL cataloghează drept "iresponsabilă" declaraţia ministrului Corlăţean referitoare la aderarea României la Schengen.

În opinia sa, România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, singurul impediment fiind problema MCV.

"Nu cred că în termenii ăştia se pune problema. România nu trebuie să renunţe la Schengen, trebuie să renunţe la Corlăţean pentru că, pe de o parte, am cheltuit din bani europeni şi din bani publici peste 1,3 miliarde de euro pentru a ne securiza frontierele, am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene - 670 milioane de euro pe care i-am cheltuit până la ultimul cent. Plus 500 milioane de euro de la bugetul de stat, plus vreo 300 de milioane - fondul de preaderare prin fonduri PHARE. Îndeplinim toate condiţiile, dar din păcate, aşa cum spuneam, şi din punct de vedere al PDL, chiar incorect, aderarea este legată de MCV. Ori aici vinovat este USL, pentru că în vară, atunci când au atacat instituţiile statului, statul de drept, le-a dat ocazia să aibe motive să lege MCV-ul de intrarea în Schengen ", a spus Vasile Blaga, potrivit Agerpres.

Vineri seară, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, preciza că o eventuală amânare a aderării României la Schengen "nu ar fi o decizie corectă".

"Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e sa mergem pe argumentul asta, primarii, că sunt de dreapta, că-s de stânga, vor spune 'domnule, avem probleme cu migraţia', se vor juca electoral lucrurile astea, romi, mai ştiu eu ce. Deci, practic, care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă? Faptul că, până la urmă, acest proces bazat pe nişte criterii obiective, pe un tratat european, nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces", a afirmat Corlăţean, la Realitatea TV.

×