Ieri, la prima tranşă de audieri a miniştrilor propuşi în Cabinetul Croitoru, noua majoritate parlamentară PSD-PC-PNL-UDMR a dat un rateu. Vasile Blaga, propus ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a reuşit să obţină votul de validare al comisiilor parlamentare de administraţie şi economice.
"Reuşita" s-a datorat parlamentarilor UDMR, care au votat în favoarea lui Blaga, şi a câtorva senatori pesedişti care au lipsit de la audiere. Toate declaraţiile războinice ale liberalilor şi pesediştilor făcute până acum împotriva miniştrilor propuşi de Lucian Croitoru au fost contrazise de rezultatul votului: 34 pentru şi 28 împotrivă. După ce Blaga a plecat triumfător din sală, liberalii şi pesediştii au rămas în urmă să-şi numere absenţii şi să se certe cu cei patru udemerişti. "Udemeriştii nu ne-au spus nimic de Blaga", se plângea un liberal. Audierea nu l-a pus în prea mare dificultate pe ministrul nominalizat, mai incisivi fiind deputaţii PNL Cristian Adomniţei şi Mihai Voicu. Primul l-a luat pe Blaga la rost în legătură cu domeniul construcţiilor, iar cel de-al doilea pentru distribuirea banilor către primării pe criterii politice şi prin şantaj politic. Deşi audierea nu a relevat vreo prea mare opoziţie faţă de ministeriatul lui Vasile Blaga, rezultatul votului părea surprinzător pentru liberalo-pesedişti. "Aura, ce facem noi acum?", se tânguia Mihai Voicu în faţa "şefei" informale a pesediştilor, Aura Vasile, care-şi număra nervoasă absenţii de pe o foaie de hârtie. Strânşi într-o celulă de criză ad-hoc, liberalii şi pesediştii proferau printre dinţi blesteme politice către cei care le-au făcut "bucuria" să lipsească. "Hai, că ne filmează", a dat Aura Vasile semnalul răspândirii, după care a spus zâmbitoare în faţa camerelor televiziunilor că nu le va face nimic chiulangiilor pentru că este "o bună creştină". Oile negre ale noii coaliţii au devenit udemeriştii, care însă n-au avut prea multe tresăriri în faţa reproşurilor. "A fost o opţiune personală", s-au justificat ei.
PREDOIU, ÎNVINS CU OASTE DE STRĂNSURĂ
Vestea avizului pozitiv pe care l-a primit Vasile Blaga a stârnit o vie emoţie printre parlamentarii comisiilor juridice, pentru drepturile omului şi de cercetare a abuzurilor, reuniţi pentru audierea lui Cătălin Predoiu, propus tot la Ministerul Justiţiei. Vorbele lui Predoiu erau lesne acoperite de murmurul permanent şi foiala provocată de vestea că Blaga "a trecut". "De ce au jucat ungurii aşa", îl întreba mirat un coleg pe deputatul PSD Florin Iordache. "Pentru bani, cum de ce?", a venit răspunsul, pesediştii şi liberalii explicându-şi victoria lui Blaga printr-un aranjament personal al acestuia cu udemeriştii, cărora le-a livrat nişte fonduri de dezvoltare. Oricum, avizul pozitiv în cazul lui Blaga a făcut ca mobilizarea din ambele tabere, pedeliştii, pe de o parte, şi liberalii şi pesediştii, pe de altă parte, să fie făcută ca la armată. În timp ce Predoiu perora despre proiectele sale, liderii celor două tabere se preocupau să aducă în sală orice parlamentar care ar fi putut să înlocuiască absenţii, motivaţi sau nu, din comisiile respective. Deputaţii erau avantajaţi de regulament, care prevede că în locul unui absent poate veni un "suplinitor" la şedinţa unei comisii. Aşa se face că parlamentarii care au avut ghinionul să joace ieri rolul suplinitorului au avut de alergat de la o şedinţă la alta ca să voteze câte un ministru.
Udemeristul Gyorgy Frunda a semănat ceva panică printre pesedişti şi liberali, susţinând că regula substituirii nu se poate aplica în şedinţele comisiilor reunite. "Ce i-a venit lui Frunda cu înlocuirile?", murmurau pesediştii, trecându-i un fior rece la gândul că udemeriştii ar putea trăda şi în cazul lui Predoiu. Disperare. "Du-te şi cheamă-l pe Andon (Sergiu - n.n.)", striga Victor Ponta către Bogdan Ciucă de la o distanţă de câţiva metri de scaunul pe care stătea chiar Andon. "Nu-l găsesc", revine Ciucă după o căutare de câteva minute pe holuri. Liberalii se organizau şi ei semnând mandate de reprezentare şi căutând orice scaun gol pe care ar mai putea să aşeze câte un parlamentar care să voteze împotriva lui Predoiu. "Cine stătea pe scaunul asta?", întreba disperat liberalul Nini Săpunaru în faţa unui scaun gol, de pe care se ridicase o ziaristă, speriat că-şi pierde oastea de strânsură. Un alt liberal mormăia prezenţa, citind de pe un colţ de foaie ruptă numele celor care ar fi trebuit să răspundă la apel. Pedeliştii au fost şi ei masaţi pe un flanc al încăperii, în spatele Elenei Udrea, venită la audiere ca membru al Comisiei Juridice. După toate acestea, Predoiu a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare, 26 de voturi fiindu-i favorabile şi 34 împotrivă. Trei parlamentari, printre care fostul coleg de Cabinet al lui Predoiu, Victor Ponta, s-au abţinut.
RĂDULESCU, ŞEITAN ŞI POGEA - RESPINŞI, AURESCU - AVIZAT
Până la sfârşitul primei zile de audieri, Blaga a fost singurul rateu al noii majorităţi. Astfel, ministrul desemnat al Agriculturii, Aurelian Rădulescu, a primit aviz negativ de la comisiile parlamentare, cu 43 de voturi împotrivă şi 26 pentru. Audierile de aseară din cadrul comisiilor de agricultură au fost destul de tensionate, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, acuzându-şi succesorul că nu ştie ce înseamnă SAPARD. Rădulescu a expus, printre priorităţile sale, deblocarea fondurilor SAPARD, pentru ca Ilie Sârbu să îi dea replica, spunând că este vorba despre cu totul altceva, şi anume fondurile pentru PNDR. Rădulescu şi-a recunoscut confuzia, spunând că "a greşit". Şi fostul consilier al premierului Boc, Mihai Şeitan, propus pentru funcţia de ministru al Muncii, a fost respins cu 28 voturi împotrivă, 18 voturi pentru şi o abţinere. În cadrul audierilor, Şeitan a vorbit despre dificultăţile bugetului de a sigura plata pensiilor. "Mie mi-e frică chiar de încetarea de plăţi", a spus el. I-a venit rândul la audieri ministrului de Finanţe Gheorghe Pogea, nominalizat pentru aceeaşi funcţie în Guvernul Croitoru. El a făcut trimiteri la falimentul multor firme în guvernarea PNL, în perioadă de creştere economică. "Vă luptaţi cu stafia vechilor guvernări, din păcate", i-a dat replica Eugen Nicolăescu, care l-a invitat pe Pogea să aducă şi biciul pentru a-i disciplina pe parlamentari. În ajutorul lui Pogea a sărit colegul de partid Constantin Dascălu, care i-a reproşat lui Nicolăescu "circul" pe care îl face. La capătul a aproape trei ore de audiere, Pogea a primit aviz negativ cu 23 de voturi împotrivă şi 15 pentru. În schimb, Bogdan Aurescu, propus pentru funcţia de ministru de Externe, a fost validat cu 32 voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă". Un rezultat aşteptat, mai ales că liderii Opoziţiei au ţinut să anunţe încă de la nominalizarea lui că îl vor sprijini prin vot în cadrul audierilor. Astăzi parlamentarii vor audia încă şase miniştri propuşi de Croitoru: Sulfina Barbu (Mediu), Cristian Vlădescu (Sănătate), Teodor Paleologu (Cultură), Mihai Stănişoară (Apărare), Adriean Videanu (Economie) şi Daniel Funeriu (Educaţie, Tineret şi Sport).
Citește pe Antena3.ro