x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc către procurori: Nu răspundeţi la apeluri politice!

Boc către procurori: Nu răspundeţi la apeluri politice!

24 Mar 2009   •   00:00

Premierul Emil Boc a recomandat, astăzi, procurorilor să nu răspundă la apeluri politice, arătând că încrederea publică în independenţa şi imparţialitatea anchetelor judiciare trebuie să fie mai importantă decât presiunile politice şi mediatice şi decât tentaţia corupţiei, scrie Mediafax.



El a afirmat, la summit-ul mondial al procurorilor generali şi procurorilor şefi, că ştie ce fel de presiuni sunt exercitate în sistemul judiciar şi că politicianul este tentat să utilizeze telefonul pentru intervenţii, dar le-a recomandat procurorilor să nu răspundă acestor apeluri.
"Ştiu cât de dificilă este munca dumneavoastră, ştiu la ce presiuni trebuie să faceţi faţă. În special poate asupra dumneavoastră se exercită un cumul de presiuni: politice, mediatice, populare, tentaţia corupţiei şi, poate nu de multe ori sau poate, sper eu, de foarte puţine ori, chiar ameninţări fizice. În privinţa presiunilor politice, este clar că există tentaţia politicianului de a utiliza telefonul. Sfatul meu este: indiferent de cât de tentant ar fi telefonul politic pentru politician, nu răspundeţi la apelurile politice ale acestora. Este o garanţie a încrederii publice şi a consolidării statului de drept şi a democraţiei", le-a spus Boc procurorilor.
Premierul a arătat că încrederea populaţiei în caracterul independent şi imparţial al anchetelor judiciare desfăşurate de procurori este un element extrem de important, una dintre condiţiile fundamentale ale consolidării democraţiei şi statului de drept.
În opinia premierului, separaţia puterilor în stat asigură un echilibru între instituţii, dar conferă şi independenţă puterii judecătoreşti, arătând că instituţia procurorului general trebuie să aparţină puterii judiciare. "Există multiple teorii care asimilează instituţia procurorului general fie de puterea judecătorească, fie de puterea executivă. Eu cred că instituţia procurorului general aparţine sistemului puterii judiciare, cel puţin pentru un argument - caracterul independent şi imparţial al anchetei judiciare. Această anchetă judiciară trebuie să fie sub coordonatele independenţei şi imparţialităţii", a spus Boc. El a arătat totodată că va susţine orice efort de cooperare instituţională transfrontalieră pentru combaterea infracţiunilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic